Cootje’s appeltaart voor Rosj HaSjana

Op Rosj HaSjana klinken in de synagoge de doordringende tonen van de Sjofar. Ik sluit dan mijn ogen omdat ik deze klanken voor altijd vast zou willen houden.  Aan het einde van deze dienst eten we appel met honing, zoete ronde challe, honingcake en appelgebak. Symbolen voor een goed en zoet Nieuwjaar. Volgens andere interpretaties om de deugden te laten uitstijgen boven onze tekortkomingen.

In mijn familie werd voor bijna elke feestelijke gelegenheid appeltaart gebakken. Elke bakster had haar eigen specifieke recept. Zo ontwikkelde ik door de jaren heen ook mijn eigen appeltaart. Ik leerde van Claudia Roden dat je de bodem kunt bedekken met gemalen amandelen i.p.v.  paneer- of matsemeel. Gemalen amandelen nemen heel goed overtollig vocht op. Ter gelegenheid van Rosj HaSjana besprenkelde ik vlak voor het opdienen de stukken taart met honing: lekkerrr.

Ingrediënten voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram speltmeel
175 gram fijne rietsuiker
200 gram boter
½ theelepel zout
1 theelepel koshere vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
1 ei losgeklopt
1 theelepel kardemom.

Ingrediënten voor de vulling:
1 kg zure appelen voor appeltaart, bijvoorbeeld Jonagold (ik gebruik graag Elstars)
Sap van een kleine citroen
40 gram rietsuiker
½ eetlepel kaneel
50 gram gele rozijnen, gewassen en gedroogd
50 gram amandelen, gepeld en gehakt
40 gram gemalen amandelen.

Opmerking: als u een parve appeltaart wilt, bijvoorbeeld te gebruiken als nagerecht bij een vleesmaaltijd, dan kunt u de boter vervangen door plantaardige margarine.

Bereiding
De bodem van een springvorm van 24 cm doorsnee met ruim bakpapier bedekken, daarna vast klemmen en het papier uit laten steken. Invetten met boter of parve margarine. Oven voorverwarmen op 200˚ C. en ovenrooster op de onderste richel plaatsen.

Meng voor het deeg bloem, suiker, zout, vanille extract (of vanillesuiker)  en kardemom in een kom. Snijd met twee messen de boter tot kleine stukjes door de bloem. Voeg ¾ van het ei toe. Kneed dit met mixer met deeghaken snel tot een samenhangend deeg, dat als een bal van de kom loslaat. Leg ¼ van het deeg apart! Verdeel de helft van het overgebleven deeg gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Maak van de andere helft van het deeg een dikke rol ter lengte van de omvang van de springvorm en druk deze tegen de zijkant als opstaande rand tot 4 cm hoogte uit; aansluitend aan de deegbodem. Laat op een koele plaats staan.

Vulling: Doe het citroensap in een kom. Was, schil, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in schijfjes of stukjes. Schep de appel direct door het citroensap. Meng er suiker, kaneel, rozijnen en gehakte amandelen door. Bestrooi de deegbodem met de gemalen amandelen. Vul het deeg in de springvorm met dit appelmengsel. Druk het geheel iets aan.

Duw de bovenkant van de deegrand een beetje plat en leg de klaargemaakte (van het achtergehouden deeg) rolletjes ruitvormig over de vulling; de uiteinden met een vork op de deegrand gedrukt. Over deze rand eventueel nog een rolletje ter afwerking. Tenslotte het ruitwerk en de rand met de rest van het ei bestrijken.

Tip: in plaats van rolletjes kunt u ook het deeg met de deegroller op bebloemd oppervlak uitrollen en tot reepjes snijden. Die dan in ruitvorm op de vulling leggen.

Bak de appeltaart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna nog 20 minuten bakken met alleen onderwarmte; ook op 200˚ C. Laat de taart in de vorm op een taartrooster afkoelen. Maak de rand van de springvorm daarna met een mesje los van de taart en verwijder deze. Nog een beetje warm is de taart het lekkerst.

Lesjana Tova, een goed Nieuwjaar,
Jacoba Spijker-Kort