De sjofar in 1967

 

Het is een groot wonder, dat in 1967 tijdens de 6-daagse oorlog Jeruzalem weer in handen kwam van het Joodse volk. Na 2000 jaar was dit een groot wonder. Wanneer je Jeruzalem bezoekt, is het aan te raden naar de plaats te gaan waar de slag is gewonnen die de paratroepen in Jeruzalem met grote inzet en moed hebben gestreden in 1967. Deze plaats wordt in het engels: Ammunition Hill genoemd en bevindt zich in het noorden van Jeruzalem. Hier kwam op 5 juni 1967 het bevel om deze heuvel in te nemen. De paratroepen werden de avond tevoren opgeroepen en moesten zich onmiddellijk melden. Ze waren jong,  begin twintig. Sommigen waren al getrouwd en hadden kleine kinderen.

Er was een enorme bewogenheid en passie in hen voor de stad Jeruzalem. Hun hart was bang en ook vol moed en kracht om hun geliefde stad in handen te krijgen en het Arabische legioen te verslaan. Ammunition Hill was op dat moment een fort van het Jordaanse leger en er waren wapens, manschappen en paarden. Er was ook een bunker op de berg met wanden van 40 cm dik.

Er waren loopgraven in de berg waar de soldaten zich in konden verschansen en vandaar uit schieten en handgranaten gooien. Er werd die ochtend van 6 juni van man tot man gevochten door 150 Israëlische paratroepen. De Israëlische soldaten hadden op weg naar de plaats van de strijd in de bus hun afscheidsbrieven geschreven aan hun geliefden. Je kunt die lezen in het museum. Het is ontroerend en aangrijpend.

Zij onderdrukten hun angsten en werden gesterkt door de Eeuwige zelf. Er bleken op Ammunition Hill 150 soldaten van het Jordaanse leger te zitten. De Israëlische legerleiding had verwacht dat er 50 waren. De strijd was een bloedige strijd en er waren heroische situaties waarbij soldaten met hun lichamen hun gewonde makkers beschermden. Aan Israëlische zijde stierven er 36 soldaten en waren er 90 gewonden. Er stierven 71 Arabische mannen.

Op 7 juni leidde deze overwinning tot de bevrijding van de oude stad: Har habajit bejadenoe: de tempelberg is in onze handen. Ammunition Hill was de prijs voor de Kotel. We kennen de ontroerende taferelen van de terugkeer naar de Kotel en hebben het klinken van de sjofar gehoord op de opnames van die ongelooflijke dag. Mogen we dit jaar opnieuw denken aan deze roep van de Eeuwige voor onze eigen zielen wanneer de sjofar zal klinken op Rosj Hasjana, het Feest van de Bazuinen. En mogen ook wij de passie, die de soldaten van Israël hadden voor hun stad Jeruzalem hebben in onze harten en ernaar handelen vanaf deze Rosj Hasjana.

De Eeuwige redt Israël en allen die zich bij Israël aansluiten.
Sjana tova!