Recept voor ronde zoete challe op Rosj Hasjana [archief]

De ronde challe waar begin noch einde aan is, wordt gebakken voor Rosj HaSjana. Het eerste en belangrijkste nieuwemaansfeest aan het begin van de Joodse Kalender. We wensen elkaar Sjana Tova, een goed jaar! Het zoete symboliseert het goede dat onze Hemelse Vader ons geeft. De honing staat voor Zijn genezing door Yeshua HaMashiach, die onze bitterheid kan veranderen in tederheid.

Door ieder jaar – al sinds 1999 – een zoete ronde challe te bakken ontstond mijn eigen versie volgens onderstaand recept. Het lijkt op een soort brioche gebak. Naast oven, mixer met deeghaken, bakblik e.d. gebruik ik een glazen pot met deksel, gevuld met warm water en aan de buitenkant met olie besmeerd. Verder een grote deegkom en een nog grotere schaal om het deeg in te laten rijzen.

Ingrediënten:
1000 gram gezeefde biologische bloem, plus extra
200 cl (2 dl) lauw water, plus extra indien nodig
50 gram verse gist of 3 zakjes (7 gr. per zakje) gedroogde gist
8 eetlepels zonnebloemolie of lichte olijfolie (delicato)
4 eidooiers
5 eetlepels honing
4 eetlepels suiker
2 zakjes vanille suiker of  2 theelepels vanille extract
2 theelepels zout
2 geklopte eieren of eidooiers (met theelepeltje water) voor de afwerking

Bereiding:
Breek de gist in stukjes in het lauwe water en voeg nog een theelepel suiker toe. Laat 10 minuten staan tot het wat gaat schuimen. Maak een kuiltje in de gezeefde bloem en vermeng daarin de gistoplossing met een beetje bloem. Laat weer 10 minuten rusten.
De gedroogde gist kan direct met het meel vermengd worden.
Meng er dan achtereenvolgens alle ingrediënten door. Voeg, indien nodig, beetje bij beetje lauw water toe en tenslotte het zout. Kneed de massa gedurende 20 minuten, dat is goed voor de textuur. Eerst even op lage stand met de deeghaken, daarna met de handen. Dit gaat het beste op een schoon aanrecht. Doe een scheutje olie in de grootste kom. Wentel de deegbal hierdoor en laat dit – afgedekt met vershoudfolie – op een warme plaats gedurende 2 uur of langer rijzen.

Haal het deeg uit de kom en sla het terug. Verdeel het in 4 gelijke deegballen en laat die 10 minuten rusten. Rol deze uit tot 4 strengen van 80 cm lengte. Weef de strengen door elkaar. Te beginnen met de rechtse streng. Op en neer door de andere 3 naar links. Dit met iedere rechts liggende streng herhalen tot er een mooie vlecht is gevormd. Bedek de bakplaat met bakpapier en plaats er, in het midden, de met olie bestreken pot met lauwwarm water op. Drapeer de vlecht rondom de pot en kneed de uiteinden aan elkaar. Afgedekt met folie nog een uur laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 190°C. En: verwijder de pot!!!! Bestrijk de challe met losgeklopt ei of alleen eidooier met een theelepeltje water. Het resultaat is dan donkerder. Bak de challe in 35 – 45 minuten goudbruin of donker op de op een na onderste richel in de oven op 190° C. Laat afkoelen op een rooster. Als de challe te snel donker kleurt, kun je er tijdens bakken aluminiumfolie op leggen. De challe is parve. Kan dus bij zowel een vlees- als een zuivel-maaltijd geserveerd worden. Bij de thee geef ik er graag roomboter of jam bij.

“Sjana Tova” en een zoet en rond nieuw jaar toegewenst,
Jacoba Spijker-Kort