Rosj HaSjana en de schepping

5776 jaar geleden werd op Rosj HaSjana de hemel en de aarde geschapen. Hoe dat precies gebeurde is voor mij grotendeels nog een mysterie, wel heb ik begrepen dat `de Eersteling’ (=Yeshua) hier een flink aandeel in had. ‘Beresjiet bara Elohiem et haSjamajiem ve-et haArets ”,  de eerste zin van de Tenach,  betekent namelijk  behalve ´ In (een) begin schiep G´d de hemel en de aarde´ ook `Met de Eersteling schiep G´d de hemel en de aarde´

Als ik dagelijks naar en van mijn werk fiets, rijd ik in een prachtig stukje natuur en de laatste tijd kijk ik weer veel bewuster naar die prachtige bomen, gras- en bloemsoorten. Ik besef dat de Eeuwige hier behalve Zijn almacht ook veel liefde in gelegd heeft. Jammer genoeg constateer ik ook dat wij mensen er een zooitje van maken, getuige de vele blikjes, zakjes etc. die in de berm liggen en regelmatig tot honderden stukjes vermalen worden als de maaimachine erover gaat, wat uiteindelijk weer gevolgen heeft voor de beruchte ´plastic-soep´.

We hebben het met betrekking tot de periode van Rosj haSjana tot Jom Kippoer vooral over terugkijken en de rekening opmaken over ons gedrag van het afgelopen jaar, toch hoort daar natuurlijk ook bij ”en volgend jaar ga ik het beter doen”. Daarom heb ik besloten om behalve brieven te schrijven naar 2 scholen en de gemeentewerken ook wekelijks een paar minuten extra reistijd te nemen om  daar vuilnis te gaan rapen. Dat lijkt me ook gezonder dan ergeren.

Als je denkt aan het Joodse begrip Tikoen Olam – een begip uit de misjna dat o.a. vertaald kan worden met de plicht om de aarde minstens zo goed achter te laten als je hem vond – lijkt het maar een schamel project. Maar de Eeuwige ziet het hart aan en misschien geeft het u ook inspiratie?

Janneke Spruyt-den Boer