Heldenmoed tijdens Coronacrisis

Waar komt het coronavirus vandaan?
Het vermoeden is dat het virus is overgedragen door een tussengastheer, voordat het bij de mens terechtkwam. Wetenschappers denken dat de gastheer een pangolin was, een termieteneter die in contact kwam met de ontlasting van een vleermuis. De pangolin is een delicatesse in China en op de vleesmarkt met slecht hygiëne in Wuhan is dit contact goed mogelijk. De pangolin is het meest verhandelde wilde zoogdier in de wereld. Zo werd in januari 2019 voor 9000 kg aan pangolinschubben in beslag genomen in Hongkong. Dat zijn ongeveer 14.000 dieren. De maand daarop werd in Maleisië 33.000 kilo pangolinvlees ontdekt en in april nog eens 14.000 kg schubben in Singapore.

Vleermuizen
Vleermuizen zijn niet de enige dragers van virussen.Tot 75 procent van de nieuwe ziekten waardoor de mensen in de afgelopen tien jaar zijn getroffen, komt van dieren, concludeerde het ‘Bioveterinary Research’ in Wageningen. (Holland). Infectieziekten die door dieren worden overgedragen heten zoönosen. Veel van de besmettingen gebeuren dichtbij huis. Zo zijn we de afgelopen dertig jaar van de ene in de andere crisis beland in verband met een dierziekte, of voedselschandaal, waardoor levens van mens en dier op het spel zijn gezet. Denk aan de gekkekoeienziekte, het vogelpestvirus H5N1, het MERS-coronavirus, de Afrikaanse en Mexicaanse varkenspest, Q-koorts en SARS.

Coronavirus en dierenhandel
Het nieuwe Coronavirus (officieel COVID-19) uit China is waarschijnlijk veroorzaakt door de handel in vlees van dieren uit het wild en dit virus is slechts de laatste mutatie van deze stam van coronavirussen. Dieren worden ziek door de manier waarop mensen hen houden: mondiaal vervlochten, intensief en grootschalig. Met gigantische aantallen dieren voor consumptie: 70 miljard per jaar, vissen en schaaldieren niet meegerekend. Met grote nadruk op maximale opbrengst en minimale kosten en dus maximaal gebruik van antibiotica. Met multiresistente bacteriën als effect. Er wordt massaal en mondiaal gesleept met levende en dode dieren, waarbij Nederlandse bedrijven een hoofdrol spelen, zoals de Britse krant “The Guardian” onlangs liet zien.

Tora laat onze overtredingen zien
In het boek Leviticus 11 lezen we welke dieren zijn toegestaan als voedsel voor de mens. Er worden specifiek allerlei dieren genoemd waaronder ook de vleermuis die niet geschikt is voor consumptie. Vers 13 “Deze zult gij verafschuwen onder de vogels, (zij mogen niet gegeten worden, een gruwel zijn zij): de arend, de lammergier en de zeearend… Vers 19: en de ooievaar, alle soorten reigers, de hop en de vleermuis.”

Opofferen
China is op het gebied van wereldhandel een supermacht en daarvan profiteert de westerse wereld. Messias Yeshua spoort ons aan om olie in onze geestelijke lampjes te houden en om wakker te zijn. Om op te komen voor de zwakken en verdrukten.  Yeshua zegt in Johannes 8:12 “Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben.” Het is dit licht dat orde en hoop in deze wereld kan brengen. Het is een ernstige, maar ook bijzondere tijd waarin we veel mensen zich ontfermen over anderen en zelfs hun leven opofferen zoals die gepensioneerde brandweerman in Amerika, die ging helpen in New York en nu zelf op 66-jarige leeftijd is overleden aan het coronavirus. Hij gaf zijn leven voor mensen die hij niet kende. Heldenmoed die ons het gelaat van onze Messias laat zien, evenals de liefde en de inspanning van onze mensen in de gezondheidszorg.

Elze Erwteman