Mode in het licht van COVID-19

Elke dag help ik modebedrijven om duurzamer te worden, van strategie tot procesimplementatie met mijn bedrijf Rethink Rebels. Duurzaam willen zijn en dienovereenkomstig handelen is voor de meeste bedrijven nog niet synchroon. Zeker niet in de crisis waar we nu allemaal in zitten. Ik wil graag uitleggen wat er precies mis is in onze kledingketen en wat je eraan kunt doen.
Mode is een van ‘s werelds grootste industrieën. Het levert ook een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is het verantwoordelijk voor 17-20% van de industriële waterverontreiniging en zijn de sociale uitdagingen zoals (kinder) arbeidsrechten enorm. Het huidige zakelijke gedrag is duidelijk: grote orders worden door het merk bij de fabrikant geplaatst. Slechts enkele weken of zelfs maanden na levering in de EU/ VS wordt de fabrikant betaald. Dit betekent dat fabrikanten gewoonlijk alle materialen en accessoires, inclusief de kledingarbeiders, vooraf betalen om de bestelde producten te maken en pas dan worden ze aan de merken geleverd en veel later betaald. Dat is zacht gezegd een groot risico.
Miljoenen bestellingen worden geannuleerd vanwege COVID-19
Omdat alle winkels gesloten zijn omdat het winkelend publiek verplicht is om thuis te blijven, annuleren grote merken en retailers toekomstige bestellingen in grote aantallen. De retailers en merken weigeren de verantwoordelijkheid te nemen voor de kleding die al is geproduceerd en verzendklaar is (in een flink aantal gevallen al verzonden). Om dit te annuleren, worden noodcommissies en contracten gebruikt om verzendingen te stoppen om te voorkomen dat de direct geproduceerde bestellingen worden betaald. Niet altijd nemen management of CEO’s deze beslissingen, maar private equity-bedrijven eisen deze annuleringen.
Zie links het overzicht van Fashion Revolution van alle (bekende) geannuleerde bestellingen tot nu toe in Bangladesh.
Deze afbeelding geeft alleen de gegevens van Bangladesh weer. Naast Bangladesh wordt er natuurlijk ook veel geproduceerd in China, India, Zuid-Amerika enzovoort. In totaal gaat het om enorm veel kledingstukken die momenteel worden geannuleerd.
Er staan meer dan 1 miljoen kledingarbeiders op straat
Deze massale annulering van bestellingen door retailers/ merken betekent dat fabrieken deze goederen niet meer kunnen verkopen. Dit betekent in de meeste gevallen dat ze de kledingarbeiders niet meer kunnen betalen. Tegenwoordig hebben meer dan 1 miljoen kledingarbeiders hun baan verloren als gevolg van onder meer deze massale annuleringen van bovengenoemde merken. Deze arbeiders staan dus direct op straat, zonder noodfonds. Update: beetje bij beetje worden producties heropend in een samenleving van 1,5 meter.
Om een kleine schatting te geven: wereldwijd zijn er meer dan 50 miljoen kledingarbeiders die in lage-inkomenslanden werken, voornamelijk naar Noord-Amerika, Europa en Japan. De meeste van deze kledingarbeiders zijn vrouwen die de belangrijkste verdieners zijn voor hun gezin. Zeer weinig van deze kledingarbeiders worden voldoende betaald om te sparen, vaak ontvangen ze minder dan het leefloon. Wie gaat deze kledingarbeiders helpen nu grote merken hun bestellingen massaal annuleren? Welk noodfonds is er voor hen? En hoe kunnen ze het krijgen?
Hoewel we al jaren proberen een einde te maken aan overconsumptie, weten we ook dat ondanks onze onverwachte productiestop de meest kwetsbare, laagstbetaalde mensen in de modeketen de ergste effecten voelen.
We zijn verantwoordelijk voor de manier waarop we ons geld uitgeven
Wij als consumenten maar vooral als gelovigen hebben een verantwoordelijkheid voor deze mensen omdat we onderdeel zijn van de hele kledingketen. We dragen kledingstukken die met de hand zijn gemaakt. Als kledingconsument en gelovige heb je de mogelijkheid om iets te veranderen. We kunnen niet toestaan dat er grote armoede, hongersnood en anarchie uitbreken. Houd er rekening mee dat u elke keer dat u uw geld uitgeeft, stemt voor het soort wereld dat u zou willen zien. Besteed het dus verstandig. Als je denkt dat duurzaamheid belangrijk voor je is, kun je dat nu meteen laten zien.
Wat kun je doen?
Ook al bevinden we ons in quarantaine, onze stem kan nog steeds worden verbeterd met behulp van sociale media. Zeker als we het samen doen. Vraag je favoriete merk #WhoMadeMyClothes en eis dat modemerken ook werknemers in hun hele keten en hun eigen keten beschermen, vooral tijdens deze ongekende wereldwijde gezondheids- en economische crisis. Als je wilt weten of je favoriete merk duurzaam handelt: kijk op hun website en zoek naar hun duurzaamheidscommunicatie. Er kan wat greenwashing zijn, dus wees nieuwsgierig en wees niet bang om meer te vragen. Wilt u uw stem aanvragen?
Onderteken deze petitie
Onderteken deze petitie nu: de Global Relieve Fund for garment Workers Combatting COVID-19 petitie, in het Nederlands: de Wereld Steunfonds voor Kledingarbeiders in de Strijd tegen COVID-19 Petitie.
En dan zijn er duurzame oplossingen om te voorkomen dat je nieuwe kledingstukken koopt door hergebruik zoals ruilevenementen, je kledingstukken te repareren, je kledingstuk te huren (Lena Bibliotheek Amsterdam/ Spinning Closet) of je items door te verkopen en vintage en geliefde items te kopen. Mijn favoriete online winkels: The Next Closet & Rebelle.
Benieuwd naar meer? Lees hier meer artikelen.
Met liefde,
Rachel Cannegieter
**Blijf op de hoogte en registreer je voor onze maandelijkse nieuwsbrief*