Mijn geloof geeft mij een bepaalde mentaliteit

Mijn geloof geeft mij een bepaalde mentaliteit

Tirsa Burgos

Ik kom in het dagelijks leven heel erg voor mijn geloof uit. Als mensen vragen waarom ik dingen op een bepaalde manier doe, leg ik dat uit. Ik vertel dat ik Joods leef, kosher eet en elke zaterdag naar de synagoge ga. Ik ben er heel erg mee bezig hoe ik een Joodse vrouw ben/word en hoe ik daar uiting aan geef. Ik probeer bijvoorbeeld elke vrijdag challah te bakken. Ook ben ik er heel erg mee bezig wat ik wel of niet wil doen in mijn eigen huishouden later.

Wil ik wel of niet een gescheiden keuken, en waarom dan. Wat zijn de keuzes die ik later als moeder of vrouw ga maken, daar ben ik nu heel bewust over aan het nadenken. Ik geloof dat tradities een grote rol spelen in het bij elkaar houden van een volk. Tradities houden dingen in leven. Voor mij is het nu heel erg een keuze aan welke tradities ik me wel en niet ga houden.

Ik merk als Joods gelovige vrouw dat ik me meer bewust ben van het feit dat ik een vrouw ben. In een wereld waar mannen en vrouwen ‘gelijk’ zijn en alles maar moet kunnen en mogen, geef ik heel duidelijk mijn grenzen aan. Door mijn geloof heb ik een bepaalde mentaliteit, en dat uit zich ook in mijn kleding.

In de wereld is het heel geaccepteerd om je als vrouw als het ware te verkopen door je uiterlijke pluspunten voorop te stellen. Maar je ziet ook hoe iemand van binnen is. En dat is uiteindelijk veel belangrijker. Je blijft pas aantrekkelijk als je een mooi persoon van binnen bent.

Mijn inspiratie is de Joodse vrouw zoals die in Israël rondloopt. Laatst was ik in Israël en toen zag ik een aantal jonge vrouwen met hun kinderen buiten zitten. En toen dacht ik echt ‘wow, dit zou ik later ook willen’. De uitstraling van wie zij zijn als vrouw, dat ze vrij in Israël kunnen uitkomen voor hun geloof en daarnaar leven vind ik heel mooi.

Niet orthodox, maar wel netjes en mooi gekleed. Je zag ook echt hun geluk. Ondanks dat ze in een land leven waar alle ellende van de wereld ineens op je dak komt, kunnen daar vrouwen met kinderen zitten die zich gewoon 100% veilig voelen en geluk uitstralen. Dat is gewoon echt de Joodse vrouw die ik wil zijn.

Tirsa is 21 jaar. Zij studeert voor Interieuradviseur