Huis wordt thuis

Volwassen worden

Als vrouw is het voelen van de last van het zorgen voor je eigen huis iets dat je wakker schudt uit je meisjesleven om een vrouw te worden. Voor mij was het gewoon een schok. En toen ik mijn moeder er eens naar vroeg toen ik nog een kind was, antwoordde ze: “Nou, dat is het lot van een vrouw.” Dit bracht me nog meer in verwarring.
Daarom besloot ik het huishouden zo handig mogelijk te leren doen. Om dingen in huis zo effectief mogelijk te doen. Ik genoot echt niet van schoonmaken en alle andere dingen zoals de was doen en koken. Dat was oké voor af en toe, maar altijd!! De enige motivatie die ik in het begin had, was: ik hou van een schoon huis, ik hou van een schoon bed, ik hou van een knus en gezellig thuis, ik hou van een goede maaltijd, want ik hou van eten. In feite: ik moest volwassen worden!

We hebben een visie nodig
We moeten allemaal een lange termijn visie ontwikkelen voor elk ding dat nodig en goed is.
Dus alleen een beetje nadenken en jezelf bij elkaar rapen en bovenal een visie ontwikkelen voor het feit dat JIJ het bent die het moet doen. Ik moet bekennen dat dit best een behoorlijke strijd voor me is geweest.
Ik hield van studeren en ik heb drie beroepen kunnen leren: ik werd labtechnicus, ik heb een klein bedrijfje gehad als pedicure en later heb ik mijn ‘masters’ in de biologie gehaald. Ik heb erg hard gestudeerd. De verschillende beroepen hebben te maken met het feit dat ik voor het eerst getrouwd ben met mijn jeugdliefde, die leukemie kreeg toen we verloofd waren. Zijn leukemie was eerst acuut maar werd later chronisch, en ik besloot dat ik een bedrijf aan huis nodig had om voor hem te kunnen zorgen. Twee weken nadat hij stierf, haalde ik mijn diploma als pedicure. Mijn eerste man wilde dat ik dit deed. In deze verschrikkelijke tijd van mijn leven had ik succes en ontving mijn diploma.

Een nieuw begin
Na de dood van mijn eerste man, een tijdje later, ging ik biologie studeren. Tijdens mijn studie ontmoette ik mijn man met wie ik nu al bijna 35 jaar getrouwd ben. We hebben drie prachtige volwassen kinderen en een verrukkelijke kleindochter. Na de geboorte van onze zoon kwamen we tot het geloof dat Yeshua de Messias is. Een geloof waar we nooit van gehoord hadden in onze jeugd, en we leerden door de Bijbel te lezen, inclusief het Nieuwe Testament.

Het leven neemt zijn loop
Hoe het kan lopen in het leven: wij hebben allemaal onze verhalen. Maar van mijn huis een Thuis maken was, zoals ik al zei, niet gemakkelijk voor me, vanwege het vele werk dat maar niet ophoudt.
Ik heb geklaagd, diep in mijn hart, en het heeft me echt geen goed gedaan. Misschien maakte de opmerking van mijn moeder over het lot van de vrouw het mij extra moeilijk.
Het voorbeeld van mijn moeder om vol te houden, hielp me, zodat ik in staat was om een ordelijk huis te creëren. Ik kookte altijd goede maaltijden; ik zorgde altijd voor de was, enz. En nu houd ik er meer dan ooit van om mijn huis netjes te maken.
Ik vertel je dit allemaal om je te bemoedigen. Probeer je niet blind te staren op het werk en het negatieve, maar ontwikkel deze visie om vol te houden en toe te werken naar het doel: je gezin op te voeden in de kracht van God.

Ik moest veranderen
Het leren kennen van de Eeuwige en me door Hem geliefd en vergeven voelen, heeft mij veranderd. Ik heb vaak gezegd: ik maak mijn huis in de eerste plaats schoon om de Eeuwige te eren. Op dit moment in mijn leven is de hoeveelheid werk in huis afgenomen. De kinderen zijn uit huis gegaan nu ze volwassen zijn. Het is normaal dat ze als vogels het nest uit vliegen. Opeens heeft de hunkering in mijn ziel, het sterke gemis van mijn kinderen, ook een andere kant: opeens is er meer tijd om andere dingen te doen. Na de pijn van het missen van mijn lieve kinderen, begin ik te genieten van de vrije tijd, die opeens heel kostbaar wordt. Nu kan ik zien hoe belangrijk het is om vol te houden, ook in het maken van een Thuis van je huis.

Een voorbeeld worden
Ik ben trots als mijn dochters mijn advies vragen. Het is een geweldig gevoel. Ik kan mijn eigen strijd ook met hen delen, en ik kan met hen delen hoe het is om door te zetten omwille van God en onze familie. Ik ben trots als ik zie hoe mijn dochters een gezellig thuis maken voor hun gezinnen. Als we volharden en Gods wil doen, zullen we zelf een voorbeeld worden voor anderen om ons heen.

Een beetje steun en we vliegen als vogels
Ik heb geleerd, en ook doorgegeven in mijn studies voor vrouwen, dat er een ongelooflijk verschil bestaat tussen mannen en vrouwen. Zij zijn twee helften die samen een eenheid vormen. Ze vullen elkaar aan. Maar ik geloof nog steeds dat een echtgenoot zijn vrouw moet steunen zoveel als hij maar kan, vooral als er kleine kinderen zijn. Ik adviseer dit ook echt in huwelijkscounseling in onze gemeente. Wij vrouwen zijn erg kwetsbaar en echtgenoten moeten hier begrip voor hebben. Aan de andere kant, als onze mannen zorg dragen voor het grootste deel van het inkomen, hebben zij ook een behoorlijk zware last op hun schouders. Wij vrouwen moeten hier ook begrip voor hebben. Maar een beetje hulp kan maken dat wij vliegen als vogels en dat we gemotiveerd zijn om voor onze gezinnen te zorgen. Een beetje liefde en steun is genoeg voor de meesten van ons.

De sterke vrouw
Bij het begin van Sjabbat zingt mijn man voor mij uit Spreuken 31:10-31. Dit is een prachtige Joodse traditie. Deze tekst openbaart ons veel over de ‘sterke vrouw’ die erin beschreven wordt. In vers 27 lezen we: “Zij houdt toezicht op de gang van haar huishouding, het brood der traagheid eet zij niet.” Door de onderwijzingen van de Tora wordt het beeld en de roeping van ons vrouwen: hoe een sterke vrouw te worden, duidelijker.

Uit dit vers kunnen we een paar conclusies trekken:
1.    Een sterke vrouw zorgt voor haar gezin en niet alleen de lichamelijke behoeften, maar ze let ook op de houding en daden van haar gezin (de wegen die ze gaan). Voor het huis zorgen betekent niet, dat de vrouw al het werk zelf doet. Ze moet een goede manager van haar taken zijn en zet ook anderen aan het werk (ik ben op dit gebied tekortgeschoten).
2.    Als je het gedrag van de leden van je gezin in de gaten wilt houden, moet je zelf volwassen zijn en op geestelijk gebied ontwikkeld en rijp zijn. Pas dan ben je in staat om de wegen van je gezinsleden te observeren  en ze op zo’n manier te beïnvloeden dat ze zich geliefd en gesteund voelen. Dan ontwikkelen ze zelf gezonde relaties: in de eerste plaats met God en ook met hun familie en vrienden.
3.    In vers 26 zien we dat een sterke vrouw in staat is tot “vriendelijke onderwijzing” of “torat chesed”.
4.    Een sterke vrouw is in staat om de liefde van onze Schepper aan haar gezin te laten zien. Ze wijst terecht, maar nog meer toont ze liefde en medelijden.
5.    Ze is een hardwerkende vrouw en ze gebruikt haar tijd op een goede manier. Om de doelen te bereiken die we hierboven gezien hebben is er maar één manier en dat is: hard werken.

Deze categorie is bedoeld om kleine dingen uit te wisselen die onze huiselijke taak gemakkelijker maken. Als je iets hebt dat je met ons wilt delen, stuur ons een e-mail met je inzichten en we zullen het plaatsen als het binnen het doel van deze kolom past.