Reiniging van onze chanoekia

 

We weten allemaal hoe druk wij vrouwen kunnen zijn met de voorbereidingen voor een verjaardag. Zoals ik laatst met die voor mijn man. Ik wilde alles opgeruimd en schoon hebben. Gewapend met emmer en sopdoek vloog ik het huis door. Kent u die handige, kleurige microvezel werkdoekjes? Ik gebruik er één om af te stoffen, één voor de badkamer, één voor de toiletten, één om er de ramen mee te zemen. En allemaal hebben ze een bijpassende kleur.

Het verjaardagsfeestje van mijn man viel op de laatste dag van het Chanoekafeest. De Chanoeka-menora´s, ook die van onze kinderen zaten flink onder het kaarsvet. Het vet was zelfs op de vloer gedropen. De grote kaarsvet stukken haalde ik van de menora´s af. Daarna heb ik al de menora´s op een stuk toiletpapier in de oven (100 °C) gelegd, waardoor al het vet eraf smolt. Na ongeveer een half uur heb ik de menora´s opgepoetst met een oude doek.

Eerder smolt ik het kaarsvet onder de hete kraan -wat ook goed werkt- maar wat ik niet meer doe omdat daarvan de afvoer kan verstoppen. Je kunt ook de menora´s in de diepvries leggen. Na een paar uur springt al het vet eraf. Maar als je vrieskast altijd vol is, is dat geen goed idee. De brokken vet op de houten vloer haalde ik weg. Daarna schraapte ik over de vloer met een oude bankpas. Voor de laatste restjes legde ik een stuk keukenpapier over de vlekken en met de hete strijkbout erover werd alles weer kraakhelder. Zo heb ik ook het kaarsvet van de trui van mijn zoon gehaald met het strijkijzer waarvan ik de temperatuur aan de trui had aangepast. De restvlek die achterbleef heb ik deppend verwijderd met wasbenzine op een prop schone watten.