Theodros heeft een huis

 

Leen Dubbelaar is naar Ethiopië gereisd om Yeshi en Theodros en het project van het JNEF in Allamata te bezoeken. Mina Dubbelaar heeft dit verslag geschreven.

Het regende toen het vliegtuig landde in Addis Abeba, zoals we konden verwachten, want het was het regenseizoen. Een taxi bracht ons naar het eind van de pas bestrate snelweg, zo dicht mogelijk bij het huis van onze vrienden. De laatste kilometer worstelden we met onze bagage op het modderige spoor. We waren zeer welkom. Twee dagen later bracht de volle autobus ons naar het noorden, naar Allamata. (De Chinezen bouwen in snel tempo snelwegen dwars door Ethiopië; ze hebben veel Ethiopische arbeiders in dienst.)

Yeshi’s drie kinderen Dinah (19), Fekadu (18) en Tigist (16) en twee pleegkinderen (van haar overleden zus) verwelkomden ons bij de bushalte in Allamata en in vrolijk gezelschap liepen we naar Yeshi’s huis van leem voor de koffieceremonie (en daarvan zouden er nog veel volgen de komende dagen, met meer en meer familieleden en vrienden).
Al na een jaar ziet Yeshi er veel beter uit. Ze is intussen getrouwd met Assaf en het is duidelijk te zien dat ze in de loop van dit jaar een kindje zullen krijgen. Onder het afdak dat vastzit aan Yeshi’s huis, heeft Assaf een klein winkeltje gebouwd, waar Yeshi haar etenswaren en snoep verkoopt. Onnodig te zeggen dat de kinderen van Allamata Yeshi’s trouwe klanten zijn!

De volgende dag liepen we samen in een feestelijke optocht naar het pasgebouwde huis van Theodros, ongeveer twee kilometer verder. Het is één van de betere huizen in het dorp, omdat het gebouwd is van baksteen. Het ligt naast de uitrit van de snelweg  van Addis Abeba naar Allamata: iedereen die het dorp inkomt, moet langs Teddy’s huis met winkel. Het huis is stevig gebouwd. Na een advies van Leen waren we het erover eens dat een betere toegang tot Teddy’s huis nodig was voor zijn rolstoel.
Dit zal door de familie gedaan worden en de familie zal ook zorg dragen voor de aankoop van een koelkast voor Teddy uit Addis Abeba.
Teddy is van plan om zelfgemaakte ijslolly’s en drankjes te gaan verkopen, wat volgens hem een gat in de markt is! Teddy is erg blij met zijn nieuwe stulpje en zijn toekomst is omgeslagen van hopeloos in hoopvol.