Yeshi bouwt haar familie op

Een sterke vrouw in Ethiopië

Yeshi is een vrouw die in Ethiopië leeft onder erbarmelijke omstandigheden. Haar man heeft haar in de steek gelaten en is zelf met onbekende bestemming vertrokken, om zijn eigen maag te vullen, terwijl zij achterbleef met drie kinderen, zonder enige bron van inkomsten. Woman of Valor (WOV) had een interview met Yeshi en vroeg haar naar haar omstandigheden vroeger, nu  en haar verwachtingen voor de toekomst.

WOV: Je naam is Yeshi. Dat klinkt interessant. Wat betekent je naam?

Yeshi: Yeshi betekent: ‘Erg dapper’.

WOV: Je hebt drie kinderen en je man heeft het gezin in de steek gelaten. Hoe kom je rond? Eén van je kinderen is op kostschool en de andere twee zijn bij jou thuis.

Yeshi: Het leven was moeilijk. Ik kon zelfs niet eens eten en kleding kopen voor mijn kinderen en mijzelf.

WOV: Vijf maanden geleden is het Joods Nationaal Eerstelingen Fonds van de gemeente Beth Yeshua in Amsterdam, Holland, begonnen je te ondersteunen. Is er sindsdien iets veranderd in je leven?

Yeshi: Ja, God zij dank! Hij heeft mijn zware last verlicht door iets goeds in hun hart te leggen. Ik wou altijd al een handeltje beginnen, maar ik kon mijn wensen niet in praktijk brengen, omdat ik geen startkapitaal had. Nu ben ik een klein zaakje begonnen. Ik heb zelfs al wat winst gemaakt, maar nog niet veel, omdat ik nog geen apparatuur heb om eten koel en warm te houden. Ik koop gewoon wat verse dingen en verkoop ze dan weer snel door van de ene plaats naar de andere te trekken. Of soms blijf ik een tijdje op één plaats en verkoop daar mijn producten.

WOV: Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

Yeshi: Ik heb er vertrouwen in dat ik meer winst kan maken en zelfvoorzienend kan worden. Ik wil doorgaan met mijn plannen en de nodige apparatuur aanschaffen. Als ik dat heb, weet ik zeker dat ik in mijn eigen onderhoud kan voorzien.

WOV: Wil je nog iets met ons delen?

Yeshi: Ik heb een gehandicapte broer die bij mij woont, omdat niemand anders voor hem kan zorgen. Dit is omdat hij zwaar gehandicapt is. Zijn naam is Teddy (Theodros). Mijn huis is niet aangepast aan zijn behoeften. Dus het dagelijks leven is erg moeilijk geworden voor mij als vrouw. Zoals ik gehoord heb, zijn er in Nederland verschillende overheids- en particuliere organisaties die zorg dragen voor gehandicapten. Maar in Ethiopië is dat niet zo. Als de persoon familie heeft, moet die voor hem of haar zorgen. Maar als dat niet het geval is, moet hij of zij aan de kant van de weg zitten bedelen om een aalmoes. We willen niet dat onze broer Teddy op die manier moet leven. In plaats daarvan willen we graag dat hij ook inkomsten heeft, een klein bedrijfje, zodat hij zelf kan werken en in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Nogmaals, heel hartelijk bedankt namens mijn familie, voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan. Moge de almachtige God u allen zegenen!

WOV: Dank je wel, lieve Yeshi, voor dit interview. We zullen je inspanningen blijven volgen.

Wordt vervolgd.