Boterkoeke voor Chanoeka

Als we het Chanoeka feest vieren en gedenken, spelen de kinderen met dreidels en eten we gerechten die in olie zijn gebakken. Die olie herinnert ons aan het wonder dat er voor de Tempel Menora maar voor 1 dag olie was en de lichtjes van de Menora toch 8 dagen bleven branden.

De dreidel, de vierkante tol, met op de vlakken de Hebreeuwse letters van de woorden die vertaald betekenen: “een groot wonder geschiedde hier” (in Israël).

Aardappellatkes en Appellatkes, ook wel appelbeignets genoemd, zijn specialiteiten van de Asjkenazim uit Oost Europa. Omdat de aardappels pas in de 17e eeuw in Europa geteeld werden, is het bakken van latkes (genoemd naar de stokjesstructuur van de geraspte aardappel) een niet zo heel oud gebruik. Sefardische en Perzische Joden kennen zoete met stroop bereidde lekkernijen. In Israël eet men Soefganiot, een soort donuts met jam gevuld. De Griekse Joden eten loukomades. Dit zijn heerlijk luchtige deegballetjes, gefrituurd en daarna met honing besprenkeld.

In Nederland is de “Joodse Boterkoeke” bekend, welke een duidelijk Hollands karakter heeft. Waarschijnlijk ontstaan door de Oost Europese invloed. Een lekkernij die de rijke zuivelcultuur weergeeft.

Hoewel ik het hele jaar door graag boterkoek bak om cadeau te doen, behoort ze toch tot het rijke zoete gebak dat in Nederland ook met Chanoeka is verbonden. Juist omdat het eenvoudig en betrekkelijk snel is te bereiden is het geschikt voor onverwachte gelegenheden.

 

Mijn Joodse Boterkoek

Ingrediënten:

250 gram roomboter op kamertemperatuur.

250 gram rietsuiker

1 zakje vanille suiker

1 ei, los geklopt

325 gram biologische patent bloem

of (en dat is heel lekker) 150 gram spelt bloem en 175 gram patent bloem.

snufje zout

8  bolletjes stemgember van goede kwaliteit

1-2 eetlepels gembersiroop.

Als je niet van gember houdt kun je dit ingrediënt eenvoudig weglaten.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190º C.

Vet een boterkoekvorm licht in met boter.

Vermeng boter, suiker en vanille suiker met de deeghaken in een ruime beslagkom.

Voeg 2/3 van het ei toe, meng goed. Daarna de gezeefde bloem met het zout en mix tot een gelijkmatig deeg. Tenslotte de door een knoflookpers fijn geperste gemberbolletjes en de gembersiroop toevoegen en goed mengen.

Het deeg met een spatel of lepel (m.b.v. een beetje koud water) in de boterkoekvorm uitstrijken en het resterende ei daarover verdelen. Dit gaat het gemakkelijkst door vorm en al iets te schudden.

Met een mes ruiten over het oppervlak kerven. Ter herkenning enkele plakjes gember op de koek rangschikken.

Op de 2e richel, iets onder het midden van de oven gedurende 30 minuten bakken.

Iets af laten koelen, dan uit de vorm halen en op een groot bord overbrengen.

Eet er kleine puntjes van!

 

Variatie: I.p.v. Gember toe te voegen kun je het oppervlak, voordat de koek de oven in gaat, bestrooien met geschaafde amandelen.

 

Een gelukkig en dankbaar Chanoeka feest toegewenst.