Challe voor sjabbat

 

door het WOV-teamTwee gemiddelde broden voor sjabbat (challot)

Ingrediënten:
350 gram witte tarwebloem (als je bruin tarwemeel gebruikt, gebruik dan meer water)
2 theelepels zout
2 theelepels gedroogde gist
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels olie
2 eieren
ongeveer 200 ml lauw water

Het deeg maken en het brood bakken:
Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een grote kom.
Al roerend 1 ei toevoegen (nagekeken op bloed) en het lauwe water. Als het deeg te droog is, voeg dan nog wat water toe. Als het te nat is, voeg dan nog wat extra meel toe.
Het deeg grondig doorkneden tot het loslaat van de kom. Ik vind het prettig om in de tussentijd te bidden voor mijn gezin en mensen in de gemeente, dat ze de komende sjabbat gezegend mogen worden. Je kunt een electrische mixer met deeghaken gebruiken of gewoon je handen (beter voor het bidden).
Laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats. Je kunt het deeg in de kom laten zitten met folie of een theedoek erover.
Kneed het deeg voor de tweede keer grondig. Weer tijd om te bidden. (Als je genoeg tijd hebt, kun je dit proces wel 4 of 5x herhalen)
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
Verdeel nu elk van de twee stukken in drie gelijke strengen van +/- 30 cm lang en 2,5 cm dik.
Vlecht ze samen en leg het op een ingevette bakplaat. Stop de eindjes netjes in onder de uiteinden van het brood. Bedek met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat ze een uur rijzen tot ze twee keer zo groot zijn geworden.
Bestrijk elk brood met geklopt ei en bestrooi met sesam- of maanzaad. Bak de broden +/- 20 minuten in een oven voorverwarmd op 190 ºC, of totdat ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de bodem tikt. Laat afkoelen of een rooster.

Challe wordt gemaakt in een heleboel symbolische vormen. De lange gevlochten broden symboliseren liefde, ronde broden ‘zonder begin en eind’, gebakken op Rosj haSjana, staan symbool voor de continuïteit van het leven. Zoete challot worden gemaakt voor de feesten ter verhoging van de feestvreugde.