Choemoes

Recept voor Hummus / Choemoes

Hummus  is een heerlijke dip, gemaakt van kikkererwten en tahin (een olieachtige paste van gemalen sesam zaad). Deze delicatesse is heel bekend in Israël en een Joodse culinaire specialiteit uit het Midden Oosten. Nu wordt het in alle Deli’s over de hele wereld verkocht.

Toen ik eens tahin kocht bij een Adriatisch winkeltje was de eigenaar zeer geïnteresseerd in mijn Hummus recept, omdat hij vaak Joodse klanten had die hem om Hummus vroegen. Dus ontfutselde hij mij mijn onderstaand recept. Kikkererwten zijn heel gezond en een goede vleesvervanger. U kunt ze ook in blik verkrijgen. Dan zijn ze al gekookt, maar ik vind ze minder lekker.Ik gebruik de Spaanse Garbanzos, hier in Nederland de beste in zijn soort.

Het geeft mij iedere keer weer plezier om Hummus te maken. Dat heeft zijn reden, want in onze kehila (jiddish voor gemeente) is het onderdeel van het buffet ter ere van de eerste Tora lezing door een Bar Mitswa of de eerste Haftara lezing door een Bat Mitswa.

Het is veel werk maar u kunt een kleinere schotel bereiden. Het aantal knoflooktenen evenals de hoeveelheid citroensap is afhankelijk van smaak.

Ingrediënten:
1 kg. kikkererwten (de Spaanse Garbanzos zijn de beste)
2 eetlepels zout
6-8 eetlepels olijfolie (delicato)
10-12 teentjes knoflook, fijn gesneden
200 cl. citroensap, vers geperst
350 gr. sesampasta (tahin), zonder zeezout en van ongeroosterde sesam
1 ruime eetl. sesampasta met zeezout en van geroosterde sesam
3 theelepels Komijnzaad (djinten) fijngemalen

De kikkererwten worden nauwkeurig nagekeken of er geen steentjes tussen zitten! Hierop kan het mes van de keukenmachine bij het verwerken heel erg beschadigen. Daarna worden de kikkererwten goed gewassen in koud water. In een grote pan met deksel, ruim onder schoon water, de kikkererwten 24 uur laten weken.

De volgende dag het weekwater afgieten en de kikkererwten goed naspoelen. In ruim water aan de kook brengen. Bij het begin van het kookproces een paar keer het schuim er af scheppen. Nu gedurende 2 uur zachtjes laten koken met deksel op de pan. Let op dat bij deze grote hoeveelheid de kikkererwten aan de kook blijven. Pas nu de 2 afgestreken eetlepels zout met de kikkererwten vermengen en nog 10 minuten koken.

Belangrijk: Als u het zout er eerder aan toevoegt, worden de kikkererwten niet gaar.

Ik gebruik de keukenmachine met kleine mengbeker met mes. Olijfolie, knoflook, citroensap en beide soorten sesampasta klaarzetten. In ieder schaaltje of potje de betreffende lepels. Verder staat er een ruime glazen kom om de mengbeker in leeg te storten. Doe de mengbeker ruim half vol met kikkererwten met wat vocht, wat citroensap, iets van de olijfolie, lepeltje knoflook en lepel sesampasta.
Deksel er op en vasthouden. Op vrij hoge snelheid gedurende 40 seconden laten draaien. Herhalen tot alle ingrediënten behalve het komijnzaad verwerkt zijn. Voeg bij de laatste menging de ruime eetlepel van de geroosterde en gezouten sesampasta. Met spatel alles heel goed mengen in de grote glazen schaal, inclusief komijnpoeder.

Ter decoratie wat olijfolie op de massa sprenkelen. Bestrooien met wat paprikapoeder en decoreren met verse toefjes gewassen peterselie en hele gekookte kikkererwten.