Eti’s Latkes voor Chanoeka

Latkes worden traditioneel gegeten met Chanoeka. We eten dan voedsel dat met olie bereid is, om herinnerd te worden aan de olie die in de Tempel gevonden werd na de verschrikkelijke overlevingsstrijd van Israël tegen dictator Antiochus. Eti Choresh is een fantastische kok en ze bedenkt graag haar eigen recepten. Ze is erg creatief in haar kookkunst en een inspiratie voor ons allemaal, want Eti kookt altijd zonder kookboek. Ze heeft er zelfs niet één! Om te proberen te koken zonder kookboeken is een uitdaging voor ons allemaal.

Eti is een expert op het gebied van naaldkunst. Ze geeft les in Israël en Europa. Je kunt Eti ook uitnodigen om workshops te komen geven. Zie ook Eti’s artikel over borduurwerk in de rubriek ‘Vrouwen en kunst’. Je kunt haar email adres vinden in het artikel over Jemenitisch borduurwerk.

Zij is ook een professionele operazangeres die ook bedreven is in volksliederen. Haar man Yakov is pianist en ze geven samen concerten met liederen over het land Israël en hun liefde voor de G’d van Israël. Ze wonen in het land Israël en Eti is daar ook geboren. Ze is moeder van drie dochters en grootmoeder van vier kleinkinderen.
Ingrediënten voor Latkes:
1 grote ui
3-4 geschilde aardappelen
2 middelgrote zoete aardappelen
2 eieren
ong. ½ theelepel zout
ong. ¾ theelepel zwarte peper
een handvol gehakte peterselie
een handvol gehakte groene koriander
ong. ¾ theelepel komijn
ong. ½ eetlepel zoete paprika
¾ theelepel kurkuma
1 eetlepel bruine suiker
Bereiding:
Rasp de uien en aardappelen en de zoete aardappelen met een grove rasp. Laat het een paar minuten staan. Knijp het vocht eruit en doe het in een andere kom. Voeg nu de eieren en alle kruiden toe.
Doe een beetje olie in een koekenpan. Maak kleine platte koekjes in je handen en doe ze in de hete olie in de pan. Bak ze mooi bruin en draai ze om. Als je ze uit de olie haalt, laat ze dan op keukenpapier uitlekken. Deze latkes kunnen zout of zoet gegeten worden. Meestal serveert Eti ze met een melkmaaltijd. Latkes kunnen ook bij een vleesmaaltijd gegeten worden.