Kersenoogst en recept

Kersencompote
een heerlijk dessert van onze eigen kersenoogst.

Algemeen
Het is bijzonder dat bij ons op de zure veengrond van de Krimpenerwaard in Nederland, een kersenboom vruchten voortbrengt. Fruitteelt vraagt om kleigrond. Bij voorbaat langs de grote rivieren. Bodemsamenstelling is van invloed op de smaak. De kersenstreek van origine lag aan de Kromme Rijn. Daarna werd het de Betuwe. Beide langs de grote rivieren.
Door de intensiviteit betreffende het oogsten was er tussen 1960 en 1995 weinig animo voor kersenteelt. Sinds de beter tegen vogels te beschermen en bereikbare halfstam kersenbomen worden gekweekt en er meer vraag is naar de biologische kersen, wordt de kers weer een vrucht om in te investeren.
In het buitenland, vinden we kersenteelt in en rond Hanford in Californië. Daar is sinds kort begonnen met biologische teelt. Mede dankzij betere bewaartechnieken kan daar voldaan worden aan de groeiende vraag naar kersen. Naast Zwitserland, Italië en Frankrijk vinden we in zuid oost Europa en west Azië ook kersenteelt. Zelfs in het zuid Afrikaanse dorpje Imperani bij de grens met Lesotho.
In het voorjaar is de bloeiende kersenboom te herkennen aan het prachtig witte en ronde silhouet van de vaak solitair groeiende boom. Vol witte bloesem.

Over onze kersenoogst
De enorme oogst, die wij deze zomer mochten binnenhalen, maakt mij een beetje verlegen. Van jongs af aan ben ik mij bewust, dat we de opbrengst van het veld van onze Schepper en door Zijn genade ontvangen. Daarom spreken we voor we fruit eten de volgende dankzegging uit:  “Geprezen zijt Gij, Heer onze G’d, Koning van de wereld, Die de boomvruchten schept” in Hebreeuws (fonetisch): “Baruch Ata Adonai Elohenu melech ha olam, boree peri ha eets”.

Ik leerde van mijn ouders dat, als de weersomstandigheden zodanig zijn dat er nauwelijks (tengevolge van veel regen) geoogst kan worden, we niet humeurig moeten worden, maar dat het weer goed komt. In andere tijden snakken we naar regen.
Eens werd door een voorjaarsstorm, na een heel droge periode, al het zojuist ingezaaide suikerbieten zaad van het veld weggeblazen. Het lag zelfs op de vensterbank in de woonkamer op de boerderij. Toch bleef mijn vader vol vertrouwen en zaaide opnieuw duur betaald suikerbietenzaad.

Deze ervaringen dragen ertoe bij dat we ons afhankelijk weten. Daardoor anderen van de oogst mee willen laten genieten. Bovendien heb ik grote waardering voor de werkers, die de oogst inzamelen. In deze kersentijd gaat dan ook mijn dankbaarheid uit naar mijn man, die alle kersen plukte, sorteerde en verwerkte tot kersenjam en kersen op sap. Inclusief wassen, steeltjes er afhalen, ontpitten en halveren. Gedurende bijna 3 weken ging er, ruw geschat, zo’n 150 kilo kersen door zijn handen. Zelf verwerkte ik de niet zo mooie exemplaren tot compote en ontwikkelde zo mijn eigen recept. En samen met anderen aten we heel veel verse kersen!

 

Recept van mijn Kersencompote
Ingrediënten: 1 kg. kersen, zonder steeltjes, schoongemaakt, ontpit en gehalveerd.
75 gr. licht bruine basterdsuiker of fijne rietsuiker
1 dl.vers geperst sinaasappelsap
sap van een ½ (kleine) citroen.

Deze ingrediënten in een ruime pan aan de kook brengen en gedurende 5 minuten zachtjes laten koken. Daarna 1 ½ eetlepel maizena of ander geoorloofd bindmiddel mengen met 2-3 eetlepels water. (Lekkerder is om kooksap af te laten koelen en dat met de maizena te mengen) Dit mengsel door de kokende vruchten roeren en al roerend 1-2 minuten laten doorkoken. Af laten koelen.   Is geschikt om ingevroren te worden.

J. Spijker-Kort