Kokoskoekjes voor Pesach

Na hard gewerkt te hebben in huis om alle chamets (gist) weg te doen, mogen we uitkijken naar het feest van de ongezuurde broden. Terwijl we onderuit zakken met een kopje thee of koffie en heerlijke zelfgemaakte kokoskoekjes, gaan onze gedachten naar de komende Pesachviering: gedachten aan bitter en zoet: ontberingen, ballingschap en bevrijding.

Ingrediënten:
4 eiwitten
250 gram kristalsuiker
1 theelepel citroensap
250 gram gedroogde kokos (of 175 gram kokos en 100 gram gehakte
walnoten/hazelnoten/pecannoten)
cacaopoeder

Bereiding:
Bedek de bodem van twee bakplaten met silicone matjes of bakpapier en verwarm de oven voor op 150 ºC. Klop de eiwitten met de mixer op hoge snelheid tot ze vlokkig zijn. Voeg de suiker toe – steeds 3 eetlepels – en mix na elke toevoeging van suiker tot het weer vlokkig is. Sprenkel het citroensap erover, samen met de noten en spatel het er voorzichtig doorheen. Neem een volle eetlepel van het beslag en leg het op de bakplaat. Laat tussen de hoopjes een ruimte van 2½ cm.

Gebruik een theezeefje om wat cacaopoeder op elk hoopje te strooien. Bak de koekjes 40 minuten in het midden van de oven. De koekjes moeten een beetje zacht zijn in het midden.
Pak de matjes of het bakpapier met de koekjes op en laat ze afkoelen op een rooster. Haal dan voorzichtig de koekjes van het papier en laat ze verder afkoelen. De koekjes kunnen bewaard worden in een trommel en smaken wel een week lang vers. Chag Pesach sameach!