Mijn charoset

Charoset is één van de ingrediënten op de Pesach Seider schotel. Een zoete combinatie van appels, noten en kaneel, vermengd met rode wijn; ter herinnering aan het leem dat de Israëlieten maakten om voorraadschuren en steden te bouwen voor de Egyptenaren. De Charoset kan bestaan uit verschillende combinaties van ingrediënten. Zo is de Askenazische eenvoudiger; samengesteld uit bijvoorbeeld appel, suiker, walnoten, kaneel matse meel en wijn. De Sefardische versie, onder invloed van de Joodse cultuur rond de Middellandse Zee, heeft ook gedroogd fruit, citrusvruchten, dadels, amandelen en gember als bestanddelen.

Mijn Sefardische Charoset
Voor ongeveer 15 personen.

3 appels, bijvoorbeeld Goudreinetten, gewassen, geschild en grof geraspt
1 banaan, gewassen, geschild en fijn gehakt of geprakt
Sap van 1 citroen
¾ kop / 100 gr. rozijnen, sultana’s, goed gewassen en afgedept met keukenpapier
¾ kop / 100 gr. walnoten, gepeld en fijn gehakt
¾ kop / 100 gr. amandelen, fijn gehakt of gemalen
6 ontpitte gedroogde abrikozen, gewassen, afgedept en in kleine stukjes gesneden
6 ontpitte gedroogde dadels in kleine stukjes gesneden
2 theelepels gemalen kaneel
1 eetlepel stemgember (kan ook weggelaten worden) door de knoflookpers fijngemaakt of heel fijn gesneden verse jonge puntjes van de gemberwortel
1 eetlepel matse meel
1-2 eetlepels Honing of licht bruine basterdsuiker
3 eetlepels zoete wijn, “Kosjer voor Passover”

Meng alle ingrediënten in een niet-metalen schaal. Voeg naar believen meer suiker of wijn toe. Doe er, indien te vochtig, iets matse meel bij. Zet de afgedekte schotel gedurende een nacht in de koelkast. Serveer de Charoset gekoeld of op kamertemperatuur.

Tip: Gebruik een ijslepel voor het opdienen op de Seider schotel. Wat overblijft kan nog gedurende de hele Pesach week – mits steeds gekoeld – gegeten worden. Van harte een goede Pesach, Pesach Kasjer, toegewenst.

Jacoba-Spijker-Kort