Poeriem gebakje/koekje Memoela

Poerim gebakje/koekje Memoela

door Jacoba Spijker-Kort

Op de veertiende dag van de maand Adar, meestal in maart, valt het Poerim feest. We lezen in sjoel de Ester rol en ratelen of roepen boe als de naam Haman genoemd wordt. Hij had immers het plan om de Joden uit te roeien. Poerim is ook een denken aan alle keren, dat het Joodse volk is ontkomen aan algehele vernietiging.

Er worden bij dit feest eetbare cadeaus uitgewisseld, zoals Hamansoren, Hamantasjen en zoete pasteitjes met vulling. De vorm van de Hamantasjen is driehoekig, met een maanzaad vulling. Naar de vorm van de driehoekige hoeden, die gedragen werden in Perzië tijdens de ballingschap.   Volgens de Askenazim lijken ze op Hamans zakken, gevuld met smeergeld. Hamansoren zijn gefrituurde baksels, die daarna in stroop worden gedompeld.

M’moela betekent in het Hebreeuws gevuld.
In het meervoud zou je ze m’moelot kunnen noemen.

Het is een omgekeerd gebakken tasje gevuld met een pastei van walnoten of van amandelen of van dadels. Een heel verfijnde vulling is die met pistachenootjes. Het is niet erg zoet en houdt qua vorm het midden tussen een koekje en een pasteitje. Lijkt op een pasteitje dat door de Joodse families in Marokko en Spanje werd gegeten.

Recept voor M’moela gebak met twee soorten vullingen:
voor ongeveer 35 stuks.

Ingrediënten deeg:
250 gram bloem
2 eetlepels witte basterd suiker
140 gram boter
1 mespuntje zout
1 theelepel rozenwater (kan weggelaten worden)
2 eetlepels melk of meer indien nodig.

Ingrediënten noten vulling:
100 gram fijn gemalen walnoten
3 eetlepels lichtbruine basterd suiker
½ theelepel kaneel
1-2 theelepels amaretto (amandel likeur)
1-2 eetlepels water.

Ingrediënten dadel vulling:
150 gram ontpitte dadels, klein gesneden. Bij voorkeur een zachte soort.
3-4 eetlepels gekookt water of zoveel als nodig is,

Meng voor het deeg de bloem met de suiker en het zout. Werk hier de boter doorheen. (Ik raspte de koude boter eerst met een grove schaaf). Dit kan in de keukenmachine. Kneed het daarna in een kom, eerst met de vingers tot korrelige structuur en voeg de melk toe tot het een zachte soepele bal wordt. En het eventuele rozenwater. Verdeel voor de 2 soorten vulling het deeg in 2 delen.

Maal voor de noten vulling van de gemalen walnoten, suiker, kaneel, amaretto en het water een enigszins samenhangend geheel. Dit kan in de keukenmachine.

Draai voor de dadel vulling de dadels met gekookt water tot een zachte pasta. Zet dit in een schaaltje om af te koelen.

Verwarm de oven voor op 160º C / 325º F. en bedek een bakblik met bakpapier.
Neem stukjes deeg en draai daar eerst balletjes van ter grootte van een walnoot.

Maak met de duimen een kuiltje in het midden en wals de zijkanten vrij dun uit. Ik deed dit tussen beide duimen en wijsvingers. Het kan ook als een potje tussen  handpalm en vingers. Vul dit voor driekwart met vulling of leg een ruime theelepel midden op het deegschijfje en sluit de bovenkant door het deeg toe te vouwen. Vandaar dat de randen dun moeten zijn.

Zet ze op de bakplaat met de gladde kant boven. Op een afstand van elkaar van ongeveer 2 cm. Druk ze een beetje plat. Je kunt er met de vork een motiefje op drukken of er een ander patroontje in maken.

Bak ze 20-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze niet bruin worden. Het gebak zal nog zacht en bleek zijn als het uit de oven komt, maar stijft op tijdens het afkoelen. Haal ze pas van het blik af als ze helemaal zijn afgekoeld. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Voor Poeriem: Chag Sameach!