Recept Apfelstrudel met Bladerdeeg voor Chanoeka

Deze krokante rol met zoete vulling van vruchten, noten en jam is een Asjkenazische klassieker voor bij de thee of als dessert; zowel warm als koud. Meestal maken we een olie-baksel voor Chanoeka, vanwege het wonder van één kruikje olie voor één dag, waarop de lichten van de Tempelkandelaar toch acht dagen bleven branden. Claudia Roden vertelt, dat de Joodse huisvrouwen in Boedapest en Wenen zelf hun eigen flinterdunne deeg maakten boven een speciaal daarvoor gemaakt wit tafelkleed. Voorzichtig werd aan alle kanten getrokken, hun handen eronder, totdat het zo dun was als transparant papier zonder gat of scheur. Dus een veel vaardigheid vereisende bezigheid. Het maken van echt strudeldeeg is een heel nauwkeurig werkje. Als alternatief is bijna overal filodeeg in verschillende diktes te koop. Maar ik vind de hier verkrijgbare niet lekker en die scheurt te gemakkelijk. Daarom koos ik voor het gemakkelijker te verwerken en toch smakelijke roomboter bladerdeeg. Zo is de Strudel niet parve!

Ingrediënten voor een Apfelstrudel voor ongeveer 8 personen:

8 plakjes roomboter bladerdeeg of 1 grote rol bladerdeeg van ongeveer 40 x 50 cm.

Voor de vulling:
3 zachtzure appels, bijv. Elstars; ik gebruikte Jonathans
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels (30 gram) gele rozijnen
1 borrelglaasje rum om rozijnen een uur in te weken (optioneel)
3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
100 gram walnoten, grof gehakt
1-2 theelepels kaneel
3-4 eetlepels abrikozenjam

Voor onder de vulling:
3 eetlepels gemalen amandelen

Om te bestrijken:
20 gram gesmolten roomboter

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 220° C.
2. Haal het bladerdeeg pas 10 minuten vóór verwerking uit het vriesvak!
3. Was de appels, schil ze niet, verdeel in vieren, verwijder klokhuis en snij in kleine stukjes. Besprenkel met het citroensap.
4. Vermeng met de appel: rozijnen, suiker, kaneel, walnoten en de abrikozenjam.
5. Neem de 8 plakjes bladerdeeg uit het vriesvak en laat ze 10 minuten ontdooien op een groot vel (minstens 40 x 50 cm) bakpapier. Rangschik hen 4 x 2 naast elkaar en voeg ze, na ontdooien, tot een grote lap. Je kunt met de deegroller een klein beetje uitrollen. Laat de stukken ietsje overlappen en duw aan, zodat er geen openingen meer zijn.  Draai het geheel nu met de lange kant naar je toe.
6. Verdeel de gemalen amandelen in het midden over de lengte (op 1/3 van de breedte), op 5 cm afstand van de brede zijkant. Hierover schep je voorzichtig de vulling.
7. Uit de hoeken van het deeg kunnen nu kleine vierkantjes van 4 bij 4 cm geknipt worden, om versieringen op de strudel uit te snijden. Vouw de brede kanten naar het midden en daarna de lange kanten één voor één over de vulling. Laat ze overlappen en duw voorzichtig dicht. Dit kan m.b.v. eiwit.
8. Rol het geheel voorzichtig om, zodat de naad onder komt te liggen. (Ik gebruikte hiervoor een extra stuk bakpapier). Leg het deeg inclusief bakpapier op de bakplaat. De strudel kan nu met bijv. dreidels versierd worden.
9. Bestrijk de strudel met gesmolten boter en bak op de op één na onderste richel van de oven gedurende 30-35 minuten; tot een goudbruine kleur.
10. Plaats daarna met behulp van het bakpapier voorzichtig op een rooster en laat iets afkoelen. Serveer warm of koud, bestrooid met poedersuiker.

Geniet ervan in het Licht van een gelukkig Chanoekafeest!
Jacoba Spijker-Kort