Recept voor Dadelcake (lactosevrij)

In Bet HaEmek, in Israël, heb ik met eigen ogen grote trossen dadels in de dadelpalmen zien hangen. Wandelend tussen de overrijpe vruchten op de grond, liep het water mij in de mond. Daar leerde ik, dat je ze zelfs in de vriezer kunt bewaren voor later in het jaar. Als in de Bijbel wordt gesproken over honing is dat mogelijk dadelstroop of sap van geperste dadels.

Dadels worden in het Midden-Oosten in zowel hartige als zoete gerechten verwerkt. Ze zijn rijk aan vezels, kalium, ijzer, koper en magnesium. In dit recept heb ik ze gecombineerd met muntthee. Ook lindebloesemthee past erbij. Omdat het zonder melkproducten wordt bereid, is het parve. Kan dus bij een vlees- zowel als een zuivelmaaltijd geserveerd worden. Deze cake is gebaseerd op een recept uit “De gezonde Joodse keuken” van Michael van Straten.

Ingrediënten (voor 10 of meer personen):
Je hebt een cake pan nodig van 1,5 liter inhoud en bakpapier.
4 zakjes muntthee
250 gram biologisch volkorenmeel
8 gram bakpoeder
1 losgeklopt ei
150-175 gram bruine basterd suiker
450 gram ontpitte dadels klein gesneden. Ik gebruik graag mooie grote Medjoul dadels uit Israël.

Bereiding van het deeg:
Laat de theezakjes in 300 ml. kokend water trekken en laat alles afkoelen. Knijp de theezakjes uit en gooi ze weg. Meng de afgekoelde thee met de overige ingrediënten en als laatste de fijngesneden dadels. Laat dit mengsel minstens 6 uur of een hele nacht rusten maar niet in de koelkast!

Verwarm de oven voor op 180° C
Vet de cakevorm in. Bekleed deze geheel met bakpapier en vet ook dit in. Doe het deeg erin en bak de cake gedurende 70-80 minuten op de onderste richel van de voorverwarmde oven. Controleer met een cocktailprikker of de cake gaar is. Er mag geen vochtig deeg meer aan kleven. Laat hem geheel afkoelen.

Variatie: In plaats van dadels kunnen ook gedroogde zuidvruchten in combinatie met Earl Grey thee, of gedroogde appels of pruimen, gebruikt worden.

Geniet van deze heerlijke cake; met of zonder likje boter of cream cheese.
Jacoba Spijker-Kort