Recept voor Rugelach, een opgerold koekje met zoete vulling

Deze lekkernij is waarschijnlijk uit het Midden-Oosten via Polen met de Sefardische gemeenschap mee hierheen gekomen. Ook in Amerika is Rugelach bekend. De moeder van mijn Poolse leerlinge Nederlands kent het als “Rogalik”. In het Jiddisch zou het “als een hoorn gevormd” betekenen.

De vulling varieert van de traditionele kaneel-rozijnen-walnoten tot o.a. abrikozen, frambozen en zelfs chocolade. Zachte roomkaas is een specifiek onderdeel van het deeg. Sommige boeken vermelden, dat het een koekje t.g.v. Chanoeka is. De hoornvorm verwijst meestal naar overwinning. Zo denken we op het Chanoeka feest aan de overwinning door de Maccabeeën op de Grieks-Syrische overheersing.

Voor ongeveer 48 stuks Rugelach

Ingrediënten voor het deeg:
115 gram zachte ongezouten boter
115 gram roomkaas (mascarpone)
1 eetlepel fijne rietsuiker
1 ei, geslagen
½ theelepel zout
ong. 250 gram gezeefde bloem, plus extra voor het werkoppervlak

Ingrediënten voor de vulling:
225 gram gewelde en afgedroogde gele rozijnen
130 gram gemalen walnoten
180 gram fijne rietsuiker
1-2 theelepels kaneel
ong. 40 gram rietsuiker om te bestrooien
140 gram gesmolten ongezouten boter

Bereiding:
1. Klop voor het deeg met een mixer de boter en roomkaas tot een romig geheel. Voeg hier suiker, het ei en zout aan toe. Klop nog even.
2. Vouw met lepel of spatel geleidelijk de bloem erdoor tot een handzaam deeg. U hebt misschien niet alle bloem nodig. Het deeg moet later uitgerold kunnen worden. Vorm een platte bal van het deeg, verpak in vershoudfolie en laat het 2 uur (liever een hele nacht) in de koelkast rusten!
3. Vermaal de walnoten in de keukenmachine. Daarna de rozijnen, maar gebruik hiervoor de impulsknop, zodat het niet te fijn wordt.

Meng kaneel, de 180 gram fijne rietsuiker, de noten en de gehakte rozijnen tot een stevig geheel. Verdeel dit in 6 porties. Als het resultaat stevig is, kun je ieder portie tussen 2 lagen vershoudfolie uitrollen en zo op een plak deeg leggen. Is het meer een pasta geworden, dan kan het over de deegcirkel uitgesmeerd worden.

4. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
5. Verdeel het deeg in 6 ronde ballen. Rol op een bestoven oppervlak één bal uit tot ongeveer 25cm diameter en 3mm dik. Laat de rest in de koelkast liggen. Bestrijk deze plak met gesmolten boter en daarna met 1/6 deel van de vulling. (zie punt 3) Snij de plak in 8 punten en rol per punt vanaf de buitenkant naar het midden. Leg op het bakpapier, waarmee de bakplaat is bedekt. Ca. 3 rijen van 8 koekjes.
6. Bestrijk de Rugelach met gesmolten boter en bestrooi met suiker

Plaats één plaat net onder het midden in de voorverwarmde oven en bak 25 minuten. Hierna de rest van de hoorntjes vormen en op de 2e bakplaat leggen, besmeren en bestrooien en dergelijke.

Geniet van de feesten en de heerlijke Rugelach!
Jacoba Spijker-Kort