Rosj haSjana en zoete challa

Zoete challa voor Rosj haSjana

door: Meytie Bruggeman (lees het artikel ‘Ter nagedachtenis aan Meytie’)
Het Bijbelse feest Rosj haSjana is de bekendste van alle Rosj Chodesj (Nieuwe Maans-) vieringen. De nadruk ligt op de vernieuwing die wij van HaSjem ontvangen en het zoete dat Hij ons geeft. De honing symboliseert de tederheid van onze Hemelse Vader. Hij wil ons genezen van alle bitterheid. Hij kan onze bitterheid veranderen in zoetheid. Tijdens de viering van Rosj haSjana wensen we elkaar een goed en zoet nieuw jaar. Vanwege Rosj haSjana is  honing daarom een van de ingrediënten in de volgende twee recepten ‘Challa voor Rosj haSjana’ en ‘Honingcake voor Rosj haSjana’. De honing symboliseert de tederheid van onze Hemelse Vader. Hij wil ons genezen van alle bitterheid.

De challa voor Rosj haSjana heeft een ronde vorm. Ze symboliseert continuïteit die geen begin en geen einde heeft, want juist in deze periode bidt men om bestendiging van het leven. Het hele jaar door eten we de challa met zout, maar alleen op Rosj HaSjana  eten we de challa met honing met de wens dat er een zoet en goed  jaar zal komen.

1200 g patentbloem
350 cc lauwe sojamelk of water
8 eetlepels olijfolie
6 eetlepels honing
4 eetlepels suiker
3 zakjes droge gist
2 zakjes vanillesuiker
2 theelepels zout
4 eierdooier (let op bloed!)
2 eierdooier voor de glans
sesamzaad of maanzaad om erop te strooien.

Meng alle ingrediënten in een grote kom. Zo’n 20 minuten goed door elkaar kneden.. Dek af met een natgemaakte en uitgewrongen theedoek. Laat het deeg op een warme plaats circa 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. Haal het deeg uit de kom en maak er vier ballen van.  Een voor een uitrollen tot 50 centimeter lengte en per twee uitgerolde deegballen in de lengte door elkaar vlechten. Breng de uiteinden van de vlecht bijeen en kneed ze aan elkaar; rek het een beetje uit om de vlecht de vorm van een grote ring te geven. Leg ze op een met roomboter ingevet bakblik. Daarna nog een uur laten rijzen. Smeer ze in met eierdooier en bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad. Verwarm de oven op 190 graden stand 3-4 . Bak deze challa in 35-45 minuten goudbruin.