Soekot en kokosballetjes uit India

Kelepon voor Soekot (kleine kokosballetjes met ‘gula djawa’ (palmsuiker) )

Door: Meytie Bruggeman. Lees het artikel ‘Ter nagedachtenis aan Meytie’.De maaltijden tijdens Soekot, Loofhuttenfeest, bestaan uit veel groeten en fruit. In de Sefardische keuken gebruikt men ook veel specerijen. Kelepon zijn kleine kokosballetjes met gula djawa (palmsuiker). Een zoetige lekkernij uit de Indische keuken voor Soekot. Het balletje stop je in een keer in je mond en dan volgt een zoete verrassing als je erop bijt.Soekot is een van de mooiste feesten. Iedereen kan dit feest herkennen vanwege het bouwen van de soeka, de loofhut. In Israël is het vanzelfsprekend een vreugde om door het hele land loofhutten te zien. In de Galoet, de Diaspora, buiten Israël zijn we blij als we loofhutten te zien omdat we dan blij zijn dat Joodse mensen de geboden houden en een voorbeeld zijn voor de mensen om hen heen. Iedere loofhut wijst naar de G’d van Israël.

Soekot is een feest om te vieren en blij te zijn. We eten en drinken en zijn gelukkig in onze loofhut met familie en vrienden en met de leden van onze Gemeenten. Of we nodigen mensen uit die we niet echt kennen, maar we willen hen beter leren kennen en hen vertellen over de goedheid van G’d.

Kelepon

De ingrediënten hiervoor zijn:
500 g ketanmeel (kleefrijstmeel)
250 g gula djawa (palmsuiker)
250 g gemalen kokos
450 cc water
1 theelepel zout
1 theelepel aroma pandan pasta (de groene kleurstof is op plantaardige basis).

Bereidingswijze:
Doe het meel in een kom en voeg het water toe. Meng het met de pandan pasta en het zout en kneed het deeg tot een compacte massa. Vorm dan de deegballetjes ter grootte van een walnoot. Breek de gula djawa in kleine brokjes en snijd het verder in kleine stukjes, maak een holte in het balletje en vul de holte met een stukje gula djawa. Vouw het zeer zorgvuldig dicht en maak er mooie regelmatige balletjes van. Niet goed gesloten exemplaren kunnen openbarsten en hun vulling verliezen. Zet een grote pan half gevuld met water op het vuur; als het water kookt, doe bij porties de gevulde balletjes in het kokende water. Neem ze uit de pan als ze boven komen drijven. En rol ze vervolgens door de gemalen kokos. Opdienen in een schaal, presenteren bij de koffie of de thee, of gewoon tussendoor.

Betee awon!      Eet smakelijk!