Borduurkunst van Bedoeïenen in Israël

 
Het Centrum voor Bedoeïenen Borduurwerk, ‘Tatreez Al-Badiah’, bevindt zich in het dorp Laqiya in de noordelijke Negevwoestijn tussen Lahavim en Tel Shoquet, aan route 31, in Israël.Het doel van het Project Bedoeïenen Borduurwerk is om de bedoeïenenvrouwen uit het kringetje van werkloosheid te halen en hun economische en sociale status te verbeteren.Het Project exploiteert een dorpsfabriekje voor vrouwen uit de omgeving, waar ze hun traditionele vaardigheden kunnen gebruiken. Op deze manier houdt het project de kennis van decoratieve patronen, die behoren tot de hoogtepunten van de traditie van bedoeïenenvrouwen, in stand. Traditioneel borduurwerk van de Bedoeïenen wordt verwerkt in modieuze producten: een collectie van o.a. tassen, portemonnees, tafelkleden, wandversieringen enz. Elk patroon is met de hand geborduurd. De producten zijn geschikt als cadeau of souvenir van Israël, thuis en in het buitenland.

Het Project exploiteert ook een Bezoekerscentrum in een bedoeïenentent, waar in een authentieke atmosfeer uitleg gegeven wordt over de situatie van bedoeïenenvrouwen en hun gezinnen tijdens de overgangsperiode van nomadisch leven naar het leven op één plaats. Er worden ook demonstraties gegeven van verschillende soorten borduurwerk en uitleg over de geschiedenis van borduurpatronen.

Producten geborduurd door het ‘Desert Embroidery Project’ kunnen ter plaatse gekocht worden.
Website: www.desert-embroidery.org

Ik heb het voorrecht gehad de oprichtster van deze organisatie te ontmoeten en haar te interviewen. Het was een geweldige tijd. Zij heeft een heldere visie met betrekking tot het verbeteren van de omstandigheden van de mensen van haar eigen volk, die ook inwoners van het land Israël zijn. De bedoeïenenvrouwen leven in een cultuur die anders is dan wij gewend zijn. Hun echtgenoten hebben de vrijheid om vier vrouwen te trouwen. Dit leidt vaak tot problemen binnen het gezin. De vrouwen hebben nauwelijks vrijheid of rechten. Deze organisatie probeert een verandering teweeg te brengen voor de vrouwen door een positieve benadering, en ook de cultuur te bewaren op het gebied van artistieke expressie, door middel van borduurwerk.In het borduurwerk zelf kan men de strijd van de vrouwen en hun gebrek aan vrijheid terugzien. Voor ons in de westerse landen lijkt het haast vanzelfsprekend om deze vrijheid te bezitten. Maar we moeten niet vergeten dat er zo’n honderd jaar geleden vrouwen waren in onze samenleving, die opkwamen voor vrijheid en rechten van vrouwen.In die tijd was het niet eens vanzelfsprekend dat je recht had op je eigen kinderen als je man kwam te overlijden. Dat we zo ver gekomen zijn, hebben we te danken aan vrouwen als Naama, de oprichtster van bovengenoemde organisatie.
Als u in de gelegenheid bent om de website te bezoeken of, als u in Israël komt, hun dorp in de noordelijke Negev te bezoeken, dan raad ik u ten zeerste aan om dat te doen en hun producten te kopen.