Babydekentje

Onze gemeente maakt onder mijn leiding dekentjes voor de nieuw geboren baby’s. Dit hebben we overgenomen van een bevriende gemeente in Jeruzalem nu alweer zo’n  5 jaar gelden. Het is een bijzondere manier om samen een project te doen dat ons op samenbrengt en we drukken onszelf uit op een creatieve manier die veel vreugde brengt. Ik wil u vertellen over het proces en het samenstellen van de deken.

In de eerste plaats benader ik de zwangere moeder en ga met haar ik gesprek. Tijdens het gesprek vertel ik haar dat we als gemeente graag een dekentje voor haar baby willen maken. Ik vraag haar ook wanneer ze is uitgerekend en welke kleuren ze leuk vind voor de deken. Soms weet de aanstaande moeder niet meteen welke kleuren ze leuk vind en wil daar dan nog even over nadenken. Dat is prima ze geeft mij de kleuren door wanneer ze een keuze heeft gemaakt.

Als de kleuren bekend zijn ga ik op pad voor de wol. In het begin gebruikten we pure wol om te breien, maar omdat pure wol erg duur is hebben we besloten daarvoor in de plaats 100% katoendraad te gebruiken. Als ik de wol heb gekocht maak ik daar kleine bolletjes van en verdeel die onder de vrouwen in onze gemeente, die kunnen en willen breien of haken.

We sturen een mailtje naar alle vrouwen in de gemeente jong en oud, ook doen we een oproep via het mededelingen bord om mee te doen aan dit project. Het project neemt ongeveer 8 weken in beslag. Maar wat doen we eigenlijk. De vrouwen krijgen kleine zakjes met wat kleine bolletjes katoen in de kleuren, die de moeder heeft aangegeven. Hieruit kunnen zij ongeveer 10 vierkantjes van 10 X 10 cm breien en of haken. De dames zijn vrij in het samenstellen van de vierkantjes. Simpel, ingewikkeld, effen of bond.

Voor mij begint de grote pret als ik alle vierkantjes heb verzameld van de breisters en haaksters. Tijd om te gaan puzzelen. Ik leg de vierkantjes op een grote tafel  en probeer een balans te vinden tussen al deze verschillende patronen. Er is zo een grote verscheidenheid in artistieke vaardigheden bij de dames, dat het echt een uitdaging is om een deken samen te stellen met een goede balans van kleur en vormen. Daarna worden de 4kantjes aan elkaar gehaakt of genaaid. De deken word dan met een vochtige doek warm geperst.

Een nieuwe leuke uitdaging dient zich aan, het haken van de randen. Vanwege de grote variëteit van steken die er zijn gebruikt voor het breien en haken, is het niet makkelijk om een keuze te maken welke steek te gebruiken hiervoor.  Ook houd ik rekening met de persoonlijkheid van de moeder. Is ze modern en of romantisch of conservatief.  De deken is nu bijna af.

De deken wordt gevoerd met katoen tricot, dus op pad naar de winkel of de markt. Nadat de stof op maat is gemaakt wordt het op de hand aan het dekentje vast gemaakt. Nu is het dekentje echt klaar. Er word een of meerdere  kaarten aangeschaft en een fleurige tas waarin de deken aan de moeder wordt gepresenteerd. De kaarten worden door alle vrouwen getekend, ongeacht of ze wel dan niet hebben mee gebreid of gehaakt.

Het gaat om het idee dat het project een samenwerking is van alle vrouwen uit de gemeente. Wanneer de ouders hun kindje voor het eerst aan de gemeente voorstellen, krijgt de moeder het dekentje met al onze liefde en goede wensen. In de nabije toekomst hopen wij een workshop te geven over breien en haken. Hiermee hopen we onze vaardigheden te vergroten, van elkaar te leren en nieuwe ideeën op te doen voor de volgende tekentjes. Tot op het moment van schrijven hebben we met elkaar als vrouwen van de gemeente 12 dekentjes gemaakt. Ter illustratie wat foto’s van reeds gepresenteerde dekentjes.