Joods Jeminitische naaldkunst

 

Jemenitische bruiloft
Ik herinner mij dat mijn vader mij meenam naar een Jemenitisch Joodse bruiloft toen ik ongeveer 9 jaar oud was. Mijn vader was slagwerker en speelde in een klein bandje dat op bruiloften speelde. Mijn eerste indruk toen ik de bruid zag, was verbazing: ze was zo mooi. Ze had een witte jurk aan, helemaal geborduurd met zijde, zilver- en gouddraad. Haar hoofdtooi was bedekt met dik borduurwerk met een heleboel verschillende steken en een heleboel gouden en zilveren muntjes. Veel vrouwen om haar heen waren ook gekleed in geborduurde gewaden. Sommige vrouwen hadden bloemenkransen bij zich met een kaars in het midden, terwijl anderen grote ronde blikken trommels droegen. Ze zongen en roffelden op de trommels terwijl ze de bruid naar het midden van de bruiloftszaal brachten. Aan de andere kant waren de mannen die, eveneens gekleed in feestelijke kleding, de bruidegom naar de bruid toe begeleidden met gezang. Toen de bruidegom dichtbij de bruid gekomen was, citeerde hij uit het Hooglied: Kom, mijn bruid, mijn schoonheid, kom (Hooglied 2:13).

Henna ceremonie
Vier tot vijf dagen voordat de Jemenitisch Joodse bruiloft begint, is er een zogenaamde Henna ceremonie, waarbij de viering van de bruid en de bruidegom apart plaatsvindt. Dit is ook het moment waarop de Mohar aangekondigd wordt: het geven van de cadeaus van de wederzijdse families. De geschenken worden luid gepresenteerd.

Jemenitisch handwerk
De nadruk die er op de Jemenitisch Joodse bruiloft ligt op het handwerk, heeft grote indruk op mij gemaakt. In Jemen beheersten de Joden de vakgebieden van kunst en ambacht. Sommige Jemenitische Moslims geloofden dat sieraden gemaakt door Joden genezende krachten of toverkrachten bezaten. Veel Jemenieten geloofden dat het kunst- en ambachtsbedrijf instortte nadat de Joden Jemen verlaten hebben om naar Israël te gaan. Tegenwoordig is er nog maar een kleine Joodse gemeenschap in Jemen. Zoals de rest van het land hebben ze westerse stijlen van kleding en handwerk overgenomen. De enige plaats waar je nog echte traditionele kleding en sieraden kunt zien, is op bruiloften.

In Israël
De Jemenitische gemeenschap in  Israël heeft vastgehouden aan sommige van haar tradities. Sommige vrouwen maken nog steeds borduurwerk dat vele verschillende steken en patronen bevat. Een met de hand geborduurde hoofdtooi kan wel tot 25 kilo(!) wegen en bevat dik borduurwerk op linnen of katoenen doeken met zilver- en gouddraad gecombineerd met echte zilveren en gouden munten. De Jemenieten hebben ook hun kunst- en handwerkstijlen in de moderne Israëlische cultuur geïntroduceerd en in het algemeen heeft de Jemenitische gemeenschap bijgedragen aan de schone kunsten in het land.

U kunt Eti bereiken op: horesh9@014.net.il
Op dit e-mail adres kunt u Eti’s prachtige brochure over Exclusieve Patronen in Handwerk aanvragen. Aan haar website wordt gewerkt.