Een andere besmetting met wereldwijde impact

Globale handel en schendingen van mensenrechten
De globale open handel, die ons veel voorspoed heeft gebracht en waartegen ook geen morele reden zou zijn waarom dit verkeerd zou zijn, wordt echter wel verkeerd wanneer er verdragen zijn die onrechtvaardig zijn. De verdragen die met deze internationale handel worden gesloten bepalen dan hoe de lijnen van handel zullen gaan. Vaak zijn hier mensen bij betrokken, die snel veel geld willen verdienen en helaas gaat dit vaak ten koste van anderen. Een huiveringwekkend voorbeeld van het bovenstaande en van brute onderdrukking, die ons allemaal raakt en waarvan we waarschijnlijk onbewust deel van uitmaken, vindt op dit moment plaats in China, met een volk met de naam Oeigoeren. Dit is een Turks Islamitisch volk dat leeft in de Chinese autonome regio Xinjiang. Er wonen zo’n anderhalf miljoen Oeigoeren in China.

Oeigoeren
Twee gerenommeerde dagbladen in Nederland: NRC en Trouw schrijven in maart 2020 dat tienduizenden Oeigoeren in China dwangarbeid verrichten in fabrieken die producten maken voor bekende merken. De informatie komt uit overheidsdocumenten en berichten uit de Chinese lokale media. Er is een lijst van 27 fabrieken die voor 83 verschillende merken produceren. Daarbij zijn veel bekende namen, zoals sportmerken Adidas, Puma, Nike en The North Face, computerbedrijven als Apple, Samsung en Dell, modemerken als Gap, H&M en Zara en autoproducenten zoals BMW en Volkswagen. Ook merken als Huawei, Nike, Sony, Samsung. Dit schrijft het ‘Australian Strategic Policy Institute’ in een rapport. Deze bedrijven zijn mogelijk niet op de hoogte van de mensenrechtenschendingen in hun fabrieken.

Verborgen besmetting
De meeste bedrijven die in het rapport worden genoemd, reageren afhoudend. Sommige, zoals Adidas, melden dat zij geen direct contact hebben met de vermelde toeleveranciers. Dat kan te maken hebben met de complexe ketens van deze handelsverdragen die achter de meeste producten zitten. Volgens Apple en Volkswagen is geen van de genoemde bedrijven een directe toeleverancier. Enkele bedrijven, waaronder kledingmerk Abercrombie & Fitch, hebben hun toeleveranciers opgedragen alle banden met de fabrieken in het rapport te verbreken. Geen enkel merk kan volgens Aspi uitsluiten dat zijn productie op de een of andere manier afhankelijk is van de gedwongen arbeid. De organisatie spreekt van een ‘tot nu toe verborgen besmetting van de wereldwijde toeleveringsketen’

Onze verantwoordelijkheid
We kunnen niet de andere kant opkijken en zeggen dat we het niet weten of wisten. Globale open handel en globale financiële markten hebben een beperkt aantal mensen zeer rijk gemaakt en vele anderen verstrikt in armoede. Deze zeer rijke mensen hebben een grote politieke macht gekregen door corruptie. Hierdoor hebben zij zich het privilege toegeëigend, nauwelijks belasting te hoeven betalen. Dit leidt tot onrust en politieke onderdrukking, omdat de gekozen leiders het systeem verder corrupt maken door aan de macht te blijven. Soms is er een kleine aanleiding nodig om een groot vuur te laten ontstaan. In Malta werd recentelijk een rechtvaardige journaliste vermoord, die dit soort corruptie aan het licht probeerde te brengen.

Messias Yeshua
Messias Yeshua keurt onderdrukking en misbruik van medemensen af. In China is vervolging helaas een dagelijkse situatie voor veel mensen en ook Christen hebben het daar zwaar. Het Coronavirus komt uit China. Misschien moet het ons wakker schudden om onze ogen te openen voor dit kwaad van vervolging en onderdrukking. Gelukkig wordt er in deze tijd aandacht aan dit onrecht geschonken en wordt er aktie gevoerd door allerlei mensen en groepen. De Coronacrisis laat ons gelukkig ook allerlei liefdevolle acties zien in de wereld. Dat geeft hoop en laat ons het gelaat van de Messias Yeshua zien. Job 36:33 “Zijn strijdkreet kondigt Hem aan, Hij ijvert in toorn tegen het onrecht.” Spreuken 16:8 “Beter een weinig met gerechtigheid, dan grote inkomsten met onrecht.”

Elze Erwteman