Kinderhuwelijken: een misdaad voor meisjes

Door Lisa Anderson  (TrustLaw, New-York)

Op 4 aug. 2013 staat op onderstaande website het volgende:

De onschuld van miljoenen meisjes wereldwijd wordt aangetast doordat zij worden uitgehuwelijkt. Hierdoor worden zij veroordeelt tot een leven van armoede, onwetendheid en slechte gezondheid. Elke drie seconden wordt er een meisje van onder de 18 jaar uitgehuwelijkt- dat is 10 miljoen per jaar- vaak zonder haar toestemming en soms aan een veel oudere man. De meeste van die huwelijken vinden plaats in Afrika, het Midden-Oosten of Zuid-Azië.

Dit is een van de grootste ontwikkelings kwesties van onze tijd en we zijn toegewijd aan het verhogen van de stemmen van miljoenen meisjes die trouwen tegen hun wil. (Marie Staunton, hoofd “Plan UK”, in een recent wereldwijd verslag over kinderhuwelijken).

Jonge kinderen hebben een baby – hun leven is geruïneerd, hun opleiding is geruïneerd “, zegt Kanta Devi, die zelf 16 was toen ze trouwde in Badakakahera dorp in de Indiase deelstaat Rajasthan.

“Je wordt boos op alles in je leven”, vertelde ze TrustLaw.

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind beschouwt het huwelijk vóór de leeftijd van 18 een schending van de mensenrechten.

Maar volgens het Internationaal Centrum voor Onderzoek naar Vrouwen (ICRW), zijn er meer dan 50 miljoen kind bruiden wereldwijd, een aantal dat naar verwachting groeien tot 100 miljoen in het komende decennium.

Nederland: https://www.plannederland.nl/stop-het-uithuwelijken-van-meisjes

 

In de Jeruzalem Post stond op 20 aug. 2013  in het art. “gender equality Turkey” het volgende:

Nezihe Bilhan, voorzitter van de Turkse Vereniging van Universitaire Vrouwen, vertelde The Media Line.

Bilhan’s organisatie is momenteel hosting bijna 500 vrouwen uit 58 landen tijdens een conferentie in Istanbul-onderdeel van de International Federation of University Women, (IFUW) die gendergelijkheid, mensenrechten, en middelbaar onderwijs voor meisjes en vrouwen bepleit.

Bilhan zei het is juist dat dit forum plaats vindt in een land waar de rechten van vrouwen en hun situatie kan worden omschreven als “verschrikkelijk.”

Een van de belangrijkste belemmeringen voor de rechten van vrouwen in Turkije, zei ze, zijn gedwongen huwelijken, vooral van meisjes.

“De regels van de familie zijn in sommige delen van Turkije verschrikkelijk,” zei ze. “Een vrouw kan niet kiezen voor haar man. Er zijn veel gedwongen huwelijken. “

Meer dan 3,6 miljoen meisjes onder de 18 jaar worden momenteel getrouwd in Turkije, volgens gegevens van het United Nations Population Fund.

De meeste minderjarige huwelijken worden gearrangeerd door de families van de bruid en bruidegom. De minimumleeftijd voor het burgerlijk huwelijk in Turkije is 17, maar in sommige gevallen trouwen16-jarigen na het krijgen van een speciale rechtbank vrijstelling.

Echter, religieuze huwelijken van nog jongere meisjes komen voor in delen van Turkije, zoals in Zuid-en Oost-Anatolië, waar gedwongen huwelijken, huiselijk geweld, en de ontkenning van reproductieve rechten vaak een rol spelen bij zelfmoorden van vrouwen en meisjes er, volgens de VN.

“Een vroeg gedwongen huwelijk is een grote schending van de mensenrechten omdat u haar het recht ontneemt om te worden opgeleid,” zei Bilhan. “Als je haar het recht om te worden opgeleid ontneemt, dan neem je haar toekomst af. Ze kan geen toekomst hebben als ze niet is opgeleid. “

Bilhan is hoopvol dat de overheidsambtenaren onder druk de wetten beter zullen handhaven om de rechten van vrouwen te beschermen. Het aantal meisjes op scholen is toegenomen in de laatste 20 jaar en ook de gezondheidstoestand van de meisjes. Haar organisatie en andere organisaties blijven strijden voor de rechten van vrouwen.

Turkije is gerangschikt in de buurt van de bodem van Gender Gap Index van de laatste World Economic Forum, maar deed het beter dan twee van zijn buren: Iran en Syrië.