Levenslang verminkt

 

Recent las ik een boek over FGM (female genital mutilation, verminking van de vrouwelijke geslachtsdelen) in het Nederlands ook wel vrouwenbesnijdenis genoemd. Dit boek is geschreven door Waris Dirie, een Somalisch model en slachtoffer van FGM. We moeten weten dat jonge meisjes dit meestal ondergaan zonder verdoving, een martelende handeling die gevolgen heeft voor de rest van hun leven. Het resulaat is pijn, depressie en het niet in staat zijn lief te hebben zoals ze had kunnen doen omdat ze mooi geschapen werd door haar liefhebbende Schepper.Het is een misdaad tegen vrouwen die in ongeveer 30 landen plaatsvindt. Ook in Europa en in de VS.

Waris Dirie beschrijft in haar boek hoe veel meisjes deze methode ondergaan en hoe groot het probleem is. Elke dag worden 8000 meisjes slachtoffer van deze wrede praktijk. In Afrika worden elk jaar 3 miljoen meisjes gemarteld door deze werkwijze.

De argumenten voor deze praktijk zijn divers:
1)    Dwang van de familie
2)    De lust van de vrouw moet weggenomen worden, anders zou ze de hele dag sex willen.
3)    Traditie en reinheid
4)    Koran zou het voorschrijven.
In feite is het een uitleg van sommige gedeelten van de Koran die sommige leraars  aanhouden.Veel leraren van de Koran zijn tegen vrouwenbesnijdenis en in steeds meer landen is het verboden. Maar dit zorgt er niet voor dat het verminken stopt, omdat de cultuur het voorschrijft volgens veel mensen. Zelfs in Europa wordt het gedaan, hoewel het wettelijk verboden is en meestal in het geheim plaatsvindt.
5)Volgens de tradities die gelden voor vrouwenbesnijdenis, zal een meisje nooit kunnen
trouwen zonder besneden te zijn. Dus vrouwenbesnijdenis is beter voor het meisje volgens
de eisen van de cultuur.

De afgelopen jaren ondergaan meer en meer westerse vrouwen een soortgelijke ingreep (schaamlipcorrectie). Er zijn wat kleine verschillen: deze vrouwen kiezen er zelf voor en de operatie wordt gedaan in een steriele omgeving met verdoving. Maar de redenen zijn vergelijkbaar: om te voldoen aan de sociale standaard; te voldoen aan de standaard van mannen en hun wensen en om zich beter te voelen (omdat ze nu ‘mooier’ is).
Het hele pakketje bevat de zelfde leugen, alleen het papiertje eromheen is anders…

Er is onderdrukking in het bovenstaande, zowel in de Afrikaanse vrouwenbesnijdenis als in de westerse schaamlipcorrectie. Zoals Waris Dirie schrijft: “er lijkt een schoonheidsideaal te bestaan voor het genitale gebied in de westerse landen en deze fantasie heeft behoorlijk veel overeenkomsten met het Afrikaanse ideaal: een vrouw moet het voorkomen en de anatomie hebben van een klein meisje. Het lijkt dat er een vrees is voor alles wat maar doet denken dat een vrouw volwassen wordt. Haar sexualiteit moet ingeperkt en beheersbaar zijn.

Ik vind het walgelijk! Het is pedofilie om de genitaliën van een vrouw zo te verkleinen dat ze lijken op die van een jong meisje. Maar het gebeurt! Niet alleen in Afrika, niet alleen in Moslim landen , in onze eigen maatschappij, onze eigen cosmetische industrie.
God schiep ons als ‘Ezer Knegdo’, een hulp naast en tegenover de man. Hij wil dat we vrouwen in vrijheid zijn, niet onderworpen aan een vals ideaal.
Laten we opstaan tegen het deel van de schoonheids industrie dat Gods mooie schepping verwoest.
Laten we opstaan tegen het gedachtegoed dat de buitenkant belangrijker is dan de binnenkant. Laten we onze dochters en hun vriendinnen beschermen.

Als we werkzaam zijn in het medische vakgebied:
laten we degenen voorlichten die FGM ondergingen,  zodat ze hun dochters niet hetzelfde laten ondergaan.

Spreuken 31: 30 zegt: Charme kan bedriegen, schoonheid is ijdel maar een vrouw die Adonai vreest is te prijzen.

Om meer te lezen en een petitie tegen FGM te tekenen:
www.waris-dirie-foundation.com