Huwelijk en geboorte van meisjes in India

Huwelijk en geboorte van meisjes in India

Vervolg interview met Nellie Vlak. Maart 2014.

Huwelijk en geweld

Nellie:
De beide partners hebben elkaar in het geval van uithuwelijken nauwelijks gezien. Ze kennen elkaar niet en de relatie gaat vaak fout. Een van de manieren waarop de mannen van hun vrouwen afkomen is door hen te verbranden. De mannen zetten dan de gaskraan open en dragen de vrouwen op om thee te zetten voor hen. Er volgt dan een ontploffing waarbij de vrouw ernstig verbrandt. Nellie en haar man hebben een zaal vol met vrouwen gezien met ernstige verbrandingen.
Deze vrouwen hebben geen rechten.

In de hoge kaste trouwen vrouwen met mannen van dezelfde kaste (Brahmanen). Deze mensen lijden geen gebrek. De lage kaste is vaak ongeletterd en dom gehouden.

Geboorte van meisjes

Nellie:
Wanneer vrouwen uit de allerlaagste kaste in India zwanger worden en zij een meisje ter wereld brengen is dat een reden tot verdriet. Een meisje kost een bruidsschat en dat is vanaf de geboorte een vreselijk iets omdat er geen geld is. De man zegt dan vaak tegen zijn vrouw: jij eruit of het babymeisje eruit. Zo’n meisje wordt gedood.
Nellie wilde hierover niets zeggen omdat het zo gruwelijk is.

De bruidsschat is zo’n druk op het gezin dat de vader kiest voor moord. In geval het meisje mag blijven leven en er toch geen geld is voor de bruidsschat kiest de moeder er vaak voor om een orgaan af te staan voor geld. B.v. een nier of een long. In verhouding krijgt zij veel geld, maar voor de westerling is dit een schijntje. Vaak gebeurt het dat de wond geïnfecteerd raakt na de operatie. De moeder raakt dan invalide voor de rest van haar leven.

Nellie en haar man Wim Vlak hebben meer dan 20 jaar geleden een organisatie opgericht, die zorgt voor fondsen voor deze allerarmsten in India en andere landen. Zo zijn er scholen waardoor deze kinderen onderwijs ontvangen en hopelijk uit kunnen breken uit deze cyclus van armoede en uitbuiting. Hun website is: www.goodnewsfriend.nl

WOV: In de westerse wereld meldden de kranten in juni 2014 dat er eind mei 2014 twee meisjes van 14 en 15 jaar zijn verkracht en later gewurgd en opgehangen. Zij waren ’s avonds naar buiten gegaan om hun behoeften te doen en zijn toen overvallen. Dit mag in India bij de meisjes en vrouwen van de laagste kaste omdat deze mensen geen rechten hebben. In India wordt weinig aan deze vreselijke situatie te worden gedaan. Je mag daar een Dalit-meisje verkrachten en doden