Stop Borsten Platstrijken

 

De VN zegt dat 3,8 miljoen West- en Centraal-Afrikaanse meisjes risico lopen op een pijnlijke vorm van lichaamsverminking, bekend als ‘breast-ironing’ (het gladstrijken van de borsten).
In Kameroen, waar deze praktijk het meest wijdverbreid is, laten 50 % van de tienermeisjes in de steden en een kwart van alle meisjes over het hele land, hun borsten ‘strijken’, vaak door hun moeders.

Het ‘ritueel’ wordt uitgevoerd door de borstkas van het meisje  te masseren met hete voorwerpen zoals stenen, met als doel de ontwikkeling van de borsten in de puberteit terug te draaien. De moeders zeggen dat het voortkomt uit angst voor ongewilde aandacht van mannen, verkrachting en  voorhuwelijkse zwangerschappen.

Volgens de UNFPA stelt ‘breast ironing’ meisjes bloot aan talrijke gezondheidsproblemen zoals abscessen, infecties, dissymetrie van de borsten, cysten, en zelfs de totale verdwijning van één of beide borsten.

Toch is ‘breast ironing’ wijdverspreid en interessant genoeg draagt de hoge prevalentie in de steden bij tot de effecten van verstedelijking.

In Kameroen probeert de Vereniging Netwerk van Tantes, RENATA, bestaand uit leden die de praktijk zelf hebben ondergaan, ‘breast ironing’ testoppen door de aandacht van het publiek te vestigen op de gevaren ervan in radio- en televisiespotjes en door blaadjes te verspreiden.

Kijk op Google bij: Breast Ironing en zie of je iets kunt doen voor deze onderdrukking van jonge meisjes.