Waris Dirie: ‘Genitale verminking is louter geweld tegen meisjes’

door Emine Saner
Supermodel Waris Dirie was net vijf toen ze een slachtoffer van genitale verminking van vrouwen geworden . Terwijl ze verzamelt een award voor haar campagne tegen de praktijk , legt ze uit waarom het moet stoppen. Waris Dirie ontvluchtte Somalië te voet toen ze 13 jaar oud was om een huwelijk te voorkomen met een veel oudere man. Waris Dirie was ongeveer vijf jaar oud toen ze werd achtergelaten in een geïmproviseerde beschutting onder een boom voor een aantal dagen om te herstellen van haar “operatie ” , net als alle meisjes in haar gemeenschap , had ze besnijdenis ondergaan , beter bekend als vrouwelijke genitale verminking ( FGM ) . Ze herinnert zich nog haar woede . ” Toen ze probeerde me ervan te overtuigen dat God dit wil zei ik : ‘ Heeft mijn God me zoveel haat ? ‘ Ik herinner me dat en vertelde mijn moeder : ‘ Als hij me haat, dan kan ik hem niet willen ‘ ” In de dagen na de besnijdenis sterven veel meisjes sterven door bloedverlies of infectie. Dirie zegt dat ze daar lag te praten met God , zeggende: “laat me in leven blijven. ”
Dirie , geboren in een nomadische familie in Somalië , beschrijft zichzelf als niet precies het soort dochter waar men van droomt in traditionele gezinnen in haar gemeenschap . Als een zeer jong kind was ze eigenzinnig en koppig , voortdurend vraagtekens bij alles zettend. Toen ze ongeveer 13 was werd door haar vader aangekondigd dat ze zou trouwen met een man van 60. ” Ik wist dat de meeste getrouwde vrouwen in haar gemeenschap van alles moesten accepteren. Elk misbruik , hopeloosheid , en ik dacht ben ik hier om te worden gebruikt en misbruikt? Ik wist dat ik zoveel kon doen met mijn leven, maar dan op mijn voorwaarden.”
Haar voorwaarden hebben geleid tot een buitengewoon leven en we ontmoeten haar in een Londens hotel kamer als Dirie zich voorbereidt op een award van: Vrouw van het Jaar voor haar campagne werk.
Onder de dreiging van haar op handen zijnde huwelijk is ze weggelopen op blote voeten door de woestijn. Dagenlang heeft ze gelopen tot ze familieleden bereikte in Mogadishu . Van daar , lukte het haar om het te maken naar Londen – een tante was getrouwd met de Somalische ambassadeur in Groot-Brittannië – en werkte ze als hun meid voor meerdere jaren. Ze leerde Engels, keerde terug naar Somalië, kreeg een baan bij McDonald’s en werd uiteindelijk gespot door een fotograaf . Vanaf de jaren 1990 werd Dirie supermodel, frontman van Chanel campagnes en verscheen ze in de James Bond- film The Living Daylights .
Model zijn is misschien leuk , maar uiteindelijk wilde ik het niet meer. ” Ik dacht: ‘ Dit is onzin , nep . ‘ Ik kon niet slapen en op een nacht wilde ik iets doen voor de meisjes die lijden onder de marteling van FGM. Een oorlog tegen vrouwen. Maar dit is niet een persoon oorlog – . . Allemaal van ons hebben om iets te doen ” Nu , zegt ze, is er meer bewustwording van FGM , maar in de jaren 1990 deed niemand iets.”
Dirie gaf FGM een stem en in een tijdschrift interview in 1997 vertelde ze over wat er met haar was gebeurd en haar verlangen om FGM te stoppen. FGM wordt grotendeels beoefend in gemeenschappen in Afrika , het Midden-Oosten en Azië. Het creëerde veel aandacht . Zij werd benoemd tot speciale VN- ambassadeur en in 2002 richtte ze haar Desert Flower Foundation op om campagne te voeren tegen deze praktijk .
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er ongeveer 140 miljoen vrouwen in de wereld zijn die FGM hebben gehad. Dit is het verwijderen van de clitoris en de hele excisie van de uitwendige genitaliën vóór de vagina wordt dichtgenaaid , met slechts een klein gaatje vrij voor urine en menstruatiebloed. Het gebeurt meestal vóór de leeftijd van 15 en in sommige gevallen wordt het uitgevoerd op baby’s in de overtuiging dat het meisje “schoon” zal opgroeien, haar ” eer ” intact, samen met haar maagdelijkheid als een manier voor de voorbereiding voor haar huwelijk . Dit gebeurt met 3 miljoen meisjes per jaar. Afgezien van de intense pijn en het risico van infectie op het moment , zijn de blijvende gevolgen: moeite met plassen , seks is pijnlijk en de bevalling kan fataal zijn voor zowel de baby en de moeder. Opgelapte FGM vrouwen kunnen vertrekken, vaak dubbel incontinent en verstoten door hun gemeenschap .
In veel landen is het een misdaad , hoewel men dit in het Verenigd Koninkrijk op zijn minst heeft nagelaten. Waarom is er zo weinig gedaan om het uit te roeien? Alles wat te maken heeft met vrouwen wordt minder belangrijk beschouwd , ” zegt ze. Het andere argument dat ze hoort is dat het een ” cultureel ” praktijk is – getolereerd aan de ene kant door mensen die niet willen worden gezien als racistisch als ze interfereren ; genegeerd aan de andere kant door mensen die niet geïnteresseerd zijn omdat het hen niet raakt.
” Als een blanke man of vrouw een wit kind heeft dat wordt verminkt zouden ze schreeuwen. Ik garandeer u dat het zou eindigen , ” zegt ze. “Dit is misbruik van een kind , om zo te zeggen. Dit heeft niets meer te doen met geloof of ras, maar het gaat om de bescherming van kinderen. We houden ons stil, terwijl dit puur geweld is tegen meisjes, tegen kinderen. Het vernietigt de rest van hun leven. Voor wat? Voor wie?
Zolang dit probleem in het verborgene gebeurt, gebeurt er niet veel of in ieder geval niet snel genoeg. Als we het op de tv laten zien en in de krant zetten, als we de politici en religieuze leiders informeren en erover praten en er neen tegen zeggen, dan vechten we samen, aldus Dirie.
Het is niet alleen iets dat gebeurt in landelijke gemeenschappen in Afrika of Azië . Deze zomer , de NSPCC opende zijn eerste hulplijn om meisjes die gevaar lopen tot FGM in het Verenigd Koninkrijk – cijfers zijn moeilijk aan te komen , maar een studie schat dat er 66.000 vrouwen in Engeland en Wales leven met FGM , en 20.000 meisjes zijn in gevaar.
Het gebeurt in allochtone gemeenschappen , zegt Dirie. Ze brengen hetzelfde gedrag , ook al leven ze hier in Londen . Dus het kind kent geen andere, maar volgt de regel van de ouder en wat zij denken dat het juiste ding We moeten leraren, artsen , maatschappelijk werkers , de politie – . . al deze mensen moeten worden geïnformeerd , open en praat met de gemeenschap ”
Vorige maand, in Berlijn , opende Dirie de eerste van verschillende medische centra voor vrouwen die FGM hebben doorstaan en hier kunnen ze reconstructieve chirurgie aan deze vrouwen aanbieden. In het komende jaar hoopt ze andere klinieken te openen in Kenia , Ethiopië , Nederland en Zwitserland. Maar zegt ze: “Ik wil er niet te veel nadruk op leggen , omdat het hele punt is dat de verminking moet stoppen in de eerste plaats. We hebben geen speciale ziekenhuizen om een door God gegeven ding te reconstrueren. ” Ze wil graag andere dingen te doen – zingen , handelen, een mode- ontwerpen voor vrouwen van alle soorten en maten . ” Maar dan denk ik dat ik kan niet terug , niet nu ik ben er bijna . Je moet gewoon doorgaan tot een dag zal tot een einde komen . ”
Dirie , nu 48 en woonachtig in Polen met haar vier kinderen , zegt dat de e-mails en telefoontjes van suïcidale vrouwen , en de wetenschap dat er duizenden meisjes zijn die nog steeds FGM elke dag ondergaan, maakt haar steeds boos en het kan uitputtend zijn. Maar ze is hoopvol . ” De wereld is aan het veranderen , vooral met de technologie , mensen hebben toegang tot alle informatie. Ik wil dat er geen kleine meisjes zijn die zoals ik de wereld moeten rondreizen om te ontdekken dat wat er met vrouwen gebeurt verkeerd is.
Artikel uit: www.theguardian.com
From: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/oct/14/waris-dirie-female-genital-mutilation-fgm