Zuurverminking

De Eeuwige houdt van vrouwen. Hij heeft ons toegerust met bijzondere talenten als medeuitvoerders van Zijn werk op aarde. De tegenstander weet dit al lang. En hij doet al het mogelijke om vrouwen te vernederen en haar kracht te breken. Of hij daarin succesvol zal zijn hangt af van hoe wij ons opstellen binnen het plan van G’d. Twee aspecten daarvan zijn: op de hoogte zijn en positie innemen.
In het kort
Van de vele manier van geweld tegen vrouwen waarvan we op onze website verslag doen is zuurverminking er één. En meteen de meest zichtbare. En toch ook zo onzichtbaar omdat echte cijfers ontbreken. Aanvallen met zuur ‘een sadistische en wrede vorm van geweld’ zegt Jane Welsh (2009) in haar tesis waarin ze zuuraanvallen onderzoekt, ‘het betreft het met opzet gooien van bijtend zuur over een andere persoon, met de intentie te verminken’. Meestal in het gezicht, waar het grote stukken huid en vaak ook een oog wegbrandt. Vrouwen worden aangevallen in hun slaap of op een onbewaakt ogenblik, thuis en op straat. Het zuur is gemakkelijk te verkrijgen, omdat het in wordt gebruikt in de katoenteelt.
Motief
Het zijn vooral mannen die dit geweld begaan door schaamte, gezichtsverlies of uit eergevoel, zegt Welsh. Bijvoorbeeld, wanneer een een vrouw weigert een man te trouwen, wanneer een echtgenoot jarloers is of zijn macht wil laten gelden, zo zien we ook in de film Saving Face die in 2012 uitkwam. Vrouwen worden zo ernstig verminkt dat niemand ze meer wil hebben. Ze worden door de maatschappij uitgekotst en hun kansen zijn nul. Ook de psychische impact is enorm.
Een Aziatische satire?
‘Aanvallen met zuur zijn een wereldwijd fenomeen dat zich niet beperkt tot een bepaald ras, geloof of geografische locatie’, zo zegt Acid Survivors Trust International (ASTI) op haar website. ‘Het vindt plaats in allerlei landen in Zuid-Azië, Sub-Sahara Afrika, West-Indië en het Midden Oosten en een aantal niet-representatieve incidenten in andere regio’s’.
Moord
De meeste vrouwen overleven een zuuraanval aanvankelijk. In luttele seconden ‘sociaal en maatschappelijk vermoord’, zo oordeelde de rechtbank in het Nederlandse geval van zuurverminking. In Zoetermeer wordt in 2011 een vrouw door haar ex-vriend met zuur overgoten. Hun 3-jarige dochter is getuige. De dader krijgt 16 jaar gevangenisstraf met TBS en dwangverpleging. In 2013 pleegt de vrouw zelfmoord omdat de pijn haar ondragelijk is geworden.
Inspiratie
De dader bleek geïnspireerd door een zuuraanval op de Britse presentatrice en fotomodel Kathie Piper (2008), opgezet door haar nijdige ex-vriend. Ze liep ernstige brandwonden op in haar gezicht, bovenlichaam en handen. Bovendien raakte ze blind aan haar linker oog. Zij durfde ervoor uit te komen en maakte de film My Beatifull Face en kreeg internationale bekendheid.
Niet langer vrijuit
De strijd tegen zuurverminking is een grote uitdaging. Veel gevallen worden niet gerapporteerd of gedocumenteerd en blijven zo onzichtbaar. Mannen onkennen hun aandeel. Ze zijn emotieloos. Ze zeggen dat vrouwen die zoiets overkomt dit zichzelf aangedaan hebben, of dat het een ongeluk was en er toevallig een kaars in de buurt stond. Deze mannen maken misbruik van het feit dat zoiets moeilijk bewezen kan worden, omdat het vaak binnen zijn familie plaatsvindt.
Wet in Pakistan
In 2010 is er in Pakistan een wet aangenomen tegen zuurverminking, onder aanvoering van mevrouw Marvi Memon. Dit moet mannen afschrikken. De straf is 14 jaar tot levenslang, als de misdaad tenminste bewezen kan worden. De locale organisaties voor de slachtoffers van zuurmisdaad doen er alles aan om deze misdaad uit de anonimiteit te halen en aan te kaarten bij de autoriteiten. De vrouwen die tegen dit onrecht strijden doen dit vaak met offers zoals het feit dat zij uit hun familie worden gestoten en schaamte en schande oplopen. Zij tonen grote moed en wilskracht.
Bewustwording
Het is goed om ons bewust te zijn van elke vorm van vrouwenonderdrukking. En we kunnen vechten tegen de neiging in onszelf en onze omgeving die vrouwen onderwaardeert. We moeten opstaan en onze daadkracht tonen, in onze omgeving. In bescheidenheid, met kracht. Door het werk Yeshua kunnen we werkelijk herstellen van onze blessures en de Tora is er om ons karakter uit te werken en te verfijnen met als doel krachtig te zijn in Zijn Koninkrijk.
Bronnen:
Welsh, Jane (2009). “”It was like a burning hell”: A Comparative Exploration of Acid Attack Violence”.
Center for Global Initiatives. Geraadpleegd online op 10 januari 2014.
Kalantry, Sital and Kestenbaum, Jocely Getgen (2011).
Combating Acid Violence Report 2011. Geraadpleegd op 10 januari 2011 via ASTI.
Externe links:
https://streamingmoviesright.com/us/movie/saving-face/
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1382715
http://www.acidviolence.org
Zoektermen online:
zuurverminking
aanvallen met zuur
zwavelzuurgooier
gezichtsverminking
acid attack
acid violence
acid crime
saving face