Bijbelse huidverzorging

door Recia Bruggeman

In de tijd van de Bijbel wisten de mensen ook hoe ze God’s kruidige en geurige gaven in de natuur moesten gebruiken voor schoonheidsverzorging. Men gebruikte geurende oliën als lichaamsoliën voor huidverzorging. Ze wreven geurige olijfolie op hun huid voor allerlei huidproblemen: om droge huid te voeden, huidveroudering te voorkomen (anti-rimpel behandeling) en om lekker te ruiken. We kunnen dit halen uit de volgende verzen in de Bijbel:
II Samuël 12:20: “Toen stond David op van de grond, waste zich, zalfde zich en verwisselde zijn klederen.” Koning David deed dit om vuil van zijn lichaam af te wassen, maar dit wassen betekende zeer waarschijnlijk nog iets meer. De koning zalfde zichzelf hier met olijfolie na het baden: dit maakte deel uit van het badritueel.
Amos 6:6: “…en u met de voortreffelijkste olie zalft…”
Micha 6:15: “..gij zult olijven treden, maar u niet met olie zalven…”

Huidverzorging tijdens rouw
In II Samuël 14:2 zegt Joab: “Doe alsof u in de rouw bent, trek rouwkleren aan, zalf u niet met olie, en gedraag u als een vrouw die reeds lange tijd over een dode treurt.” Van dit vers kunnen we leren dat mensen gewoon waren hun huid in te wrijven met geurige oliën, maar niet als ze vastten, verdrietig waren of in de rouw. Dan wasten ze zichzelf niet en gebruikten geen olie om hun huid te voeden. In de rouw besteedde men geen aandacht aan het uiterlijk.

Ester en haar schoonheidsverzorging
Ester 2:12: Elk meisje kwam aan de beurt om voor koning Achasjverosj te verschijnen nadat ze de periode van twaalf maanden voorbereiding had ondergaan die voorgeschreven was voor alle vrouwen, bestaande uit een (schoonheids-)behandeling van zes maanden met mirre-olie en zes maanden met parfum en andere cosmetica voor vrouwen. De Statenvertaling zegt: “zes maanden met mirre-olie en zes maanden met specerijen en andere versierselen der vrouwen.” De NBG vertaling uit 1951 zegt: “… de schoonheidsbehandeling.. ..duurde zes maanden met mirre-olie en zes maanden met balsem.”

Balsem
In de Bijbel kan ‘balsem’ verschillende dingen betekenen. Het kon gewoon zuivere olijfolie zijn, een geurige,vluchtige hars-olie (vluchtig net als alcohol), opgelost of niet opgelost in  olijfolie (geurende olijfolie). Of het kon een olie-achtige zalf zijn voor huidverzorging  (gemaakt met olijfolie en bijenwas) die vluchtige hars-oliën bevat. Deze termen worden door elkaar gebruikt. Een vluchtige hars-olie komt van de ruwe hars die we krijgen als we een  snee maken in de bast van een bepaalde boom. De balsemolie die hier bedoeld wordt kan wierook-olie of galbanum-olie zijn. Wierook-olie is een geurige vluchtige harsolie verkregen van de wierookharsboom, Olibanum Carterii. Ook nardusolie is een geurige hars-achtige olie, gebruikt in zalven voor huidverzorging, maar het komt niet van hars, maar van een wortel.

Anti-rimpelcrème uit de natuur
Nu weten we dat mirre-olie, nardusolie en wierookolie sterk stimulerend zijn voor de bloedcirculatie in de huid  (= de huid verstevigen) en de vernieuwing van huidcellen (= antirimpel), desinfecterend (tegen ontstekingen), zuiverend en ontgiftend voor de huid zijn (ze stimuleren de afvoer van giftige afvalstoffen uit de huid) en meer. Vanwege deze goede eigenschappen voor huidverzorging, zijn deze antieke, geurige harsoliën ideaal om te gebruiken bij irritatie of ontsteking van de huid, zeer droge en gebarsten huid, rimpels en andere huidproblemen. Nardusolie en mirre-olie kunnen ook heel effectief zijn voor iemand die lijdt aan droog of nat exceem, mogelijk in combinatie met lavendelolie. Veel schoonheidsspecialisten gebruiken deze heilzame oliën in hun zelfgemaakte anti-rimpelcreme voor de droge en oudere huid. Ik geloof persoonlijk dat kruiden, bloemen en oliën  een gave van haSjem aan ons, mensen,  zijn, om te gebruiken voor huidverzorging en het in stand houden van onze gezondheid.

Geurige olijfolie
Wil je weten hoe mensen geurige olijfolie maakten in de tijd van de Bijbel? Nou, ze namen ruwe hars, kruiden, schil van een citroen of bloemblaadjes en gooiden dat in een grote stenen fles met zuivere olijfolie en zetten die in de warme zon. De vluchtige geurstof kwam uit de kruiden en trok in de olijfolie. De volgende morgen verwijderden (filterden) ze de oude kruiden uit de olijfolie en vervingen ze door verse nieuwe kruiden. Ze zetten de stenen fles weer in de warme zon. Na een paar dagen of weken ruikt de olijfolie heerlijk, net als het kruid dat gebruikt werd om de olie mee te parfumeren en de olie is klaar voor gebruik. Zwak geurende olie werd gebruikt als lichaamsolie, een heel sterk ruikende olie kon gebruikt worden als parfumolie. De geurende oliën die gemaakt worden door kruiden te weken in koud geperste plantenoliën, noemt men geïnfuseerde oliën of  aftreksels.

Je eigen geurende olie maken
Natuurlijk kun je je eigen infusie maken door een bruine glazen fles met koudgeperste olijf- of amandelolie, vol met kruiden, en tijdje op de kachel te zetten. Of verwarm de fles met olie en kruiden een poosje au-bain-marie (zet de fles in een pan met heet water) of gewoon in de warmte van de zon. Gebruik deze geïnfuseerde olie direct na het douchen op de natte huid om ervoor te zorgen dat de huid de olie helemaal opneemt. Dan zal de huid niet vet aanvoelen. Veel plezier met het maken van je eigen geurige olie!