Natuurlijke deodorant

door Lianne Groothedde

Soms kom je een ongelooflijk simpel recept voor een verzorgingsmiddel tegen, dat nog beter werkt dan de industriële versie. Deze natuurlijke deodorant is daar een voorbeeld van. En het werkt niet alleen beter, het is ook nog een stuk goedkoper en het is gezonder voor je lichaam en het milieu.

Ik heb het hier over deodorant op basis van Baking Soda, oftewel zuiveringszout, eventueel in combinatie met kokosolie en essentiële oliën. De makkelijkste manier is om simpelweg een beetje Baking Soda in een bakje met een goed afsluitbare deksel te doen en vervolgens elke ochtend even met vochtige vingers in de Baking Soda te dippen. Je hebt echt maar een heel klein beetje nodig.

Dit kun je dan gewoon onder je oksels smeren en beschermt je in principe de hele dag tegen zweetluchtjes. Eventueel kun je het natuurlijk ook vaker per dag herhalen als dat nodig is. Dit is niet alleen de makkelijkste, maar ook de goedkoopste manier. Een doosje Baking Soda van 454 gram kost €1.69 en daar zou je zo een jaar, als het niet meer is, mee kunnen doen. Let wel op dat je Baking Soda of zuiveringszout gebruikt, en niet schoonmaak soda.

De meer uitgebreide manier maakt ook gebruik van (al dan niet ontgeurde) kokosolie, maïzena en eventueel essentiële olie. Om dit te maken meng je 50 gram Baking Soda met 50 gram maïzena. Vervolgens meng je hier 4 eetlepels zachte kokosolie doorheen. Optioneel meng je hier ook een paar druppels essentiële olie naar keuze doorheen voor de geur. Dit hoeft echter niet per se, je kunt de deodorant ook geurloos laten.

Meng de ingrediënten samen tot je een soort pasta krijgt, die je vervolgens in een goed afsluitbaar potje kunt bewaren. Ook hiervan heb je elke dag maar een heel klein beetje nodig. De deodorant is heel lang houdbaar. Het grote nadeel van deze uitgebreide versie is wel dat de deodorant een constante temperatuur van zo’n 20 graden Celsius nodig heeft om smeerbaar te zijn. In de winter wordt de deodorant gauw te hard en in de zomer smelt het bijna weg door de kokosolie die vloeibaar wordt. Maar als je van een lekker geurtje houdt dan is dit de manier voor jou.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat deze deodorant (beide manieren) beter werkt dan industriële deodorant uit een spuitbus. En naast dat het goedkoper is en beter werkt, is het ook nog gezonder voor je omdat je niet allerlei chemicaliën hoeft te gebruiken. Dit en het feit dat er ook minder afval van komt maakt het ook nog beter voor het milieu. Een echte win-win situatie in mijn opinie. Dus ik raad aan om het uit te proberen. Niet geschoten is altijd mis!