De vlag van Israël

Sjalom, lieve kinderen!

Deze zomer leren we meer over de vlag van Israël. Hoe en wanneer is deze ontstaan? En, wat betekend de Davidsster die in deze vlag pronkt? De magen davied, of Davidsster is een Joods symbool sinds de late Middeleeuwen. Het is een traditie dat Koning David’s schild de vorm had van deze ster, of dat er op zijn schild een Davidsster stond. Hier is alleen geen bewijs voor.

De Davidsster kun je zien als een symbool voor het Joodse volk, net zoals een visje dat is van Christenen.  De Davidsster uit twee driehoeken. De punten die omhoog wijzen worden door sommigen gezien alsof ze wijzen naar de Eeuwige. De punten die naar beneden wijzen, doen dat naar deze wereld. Het Joodse volk leeft in deze wereld, maar wandelt met de Eeuwige. Tenminste, dat is de bedoeling!

Een andere betekenis van de Davidsster, in het Midden-Oosten en Afrika, is dat van geluk. Dit is een vorm van bijgeloof, omdat de davidster zelf je dan geluk geeft. Zo ben je niet afhankelijk van de zegen van de Eeuwige. Je ziet maar weer hoe een symbool zulke verschillende betekenissen heeft. Het ligt er maar net aan welke betekenis je daaraan geeft.

Natuurlijk is er in principe niets mis is met de Davidsster: het gaat gewoon om twee driehoeken! Voor mij persoonlijk, is de Davidsster het symbool van iets of iemand Joods. Zo kun je aan een Davidsster zien dat een gebouw eigenlijk dient als synagoge. De Davidsster is een symbool om trots op te zijn, omdat de Eeuwige Israël al zovele keren heeft gered van de vijand.

In 1897 koos men de Davidsster als symbool tijdens het Eerste Zionistische Congres. Deze ster werd ook geplaatst in de zionistische vlag die ze toen kozen. Deze vlag werd de ‘Vlag van Zion’ genoemd. Toen Israël onafhankelijk werd in 1948, koos men deze zelfde vlag. Deze bestaat uit twee hemelsblauwe strepen op een witte achtergrond, met een Davidsster in het midden.

De betekenis van Israëls vlag is een davidster op een talliet. Een talliet is een gebedssjaal die mannen dragen tijdens het ochtengebed. De hemelsblauwe kleur is gemaakt door een zijde slakje. Wanneer je een talliet, of Israëls vlag ziet, doet je dat denken hoe de Eeuwige in de hemel is.De hemel is een bedekking: zolang wij naar G-d’s wil leven, blijft Zijn bescherming boven ons. De hemelsblauwe kleur is ook de kleur van de Middellandse zee. Vooral wanneer je naar Eilat reist zie je de prachtige kleuren die Israël zo speciaal maken. De witte rotsen steken af tegen de knalblauwe zee.

Het zien van de vlag roept al deze verschillende associaties op: die van onze Vader die ons vanaf de hemel beschermt, ons leven op aarde hand in hand met Hem, de blauwe kleur van het gebedskleed, de Davidsster als symbool voor Israël en de blauwe kleur van de zee. Ik ben trots dat die vlag hier in Jeruzalem wappert.Tot na de zomer!
Noa Naor

Vers van de maand: (Bamidbar/Numeri 24:17 ) : “Ik zie hem, maar niet nu; ik schouw hem, maar niet van nabij; een ster gaat op uit Jakob, een scepter rijst op uit Israël… “