Kun je lichtgeven?

Laat zo je licht maar schijnen
Toen ik op de basisschool zat, leerde en zong ik dit bekende lied van Elly & Rikkert. Je kunt het nog terugvinden op YouTube: ‘Laat zo je licht maar schijnen, bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen: G’d is goed’. Ze hadden dat natuurlijk gelezen in Matteüs 5:16. Daar zegt Yeshua ‘Zo moet je licht schijnen voor de mensen, zodat ze jouw goede daden zien en eer bewijzen aan jouw Papa in de hemel. In dat hoofdstuk, Matteüs 5, geeft Yeshua nog een heleboel aanwijzingen over wat je zou moeten doen, wanneer je G’d kent.

Onder de theemuts
‘Zo’, aan het begin van vers 16, wijst naar ‘zout zijn’, ‘een stad op een berg zijn’, of ‘een lamp zijn’. Een lamp zijn, niemand steekt een lamp aan en zet hem onder een theemuts, of onder een emmer. Dat heeft geen zin, dan kan je de lamp net zo goed uitlaten. Ja, want een lamp waar je niks aan hebt, kost stroom en na een poos moet je zelfs een nieuw lichtbolletje kopen. En als het een olielampje of een kaarslampje is, dan gaat het lichtje zelfs uit omdat hij onder de theemuts of emmer geen zuurstof krijgt om te branden. Je wilt je zakgeld natuurlijk liever aan iets anders uitgeven.

Hoe dan?
Dus niet onder de theemuts, maar wat dan? Wat betekent dat eigenlijk: je licht laten schijnen? Waar zit het lichtbolletje bij mensen dan eigenlijk? En: voor de mensen, welke mensen? En moet je je licht laten schijnen bij alles wat je doet? En is het echt zo, dat de mensen dan gaan zeggen, dat onze G’d een goede G’d is? Wat als ze dat niet doen? Of erger nog: als ze je gaan pesten? Of buitensluiten. Als je dan nergens meer bij hoort?

Licht schijnen
Laten we beginnen met de eerste vraag, wat betekent: je licht laten schijnen? Wist je dat jouw huid licht geeft? Een heel klein beetje maar. Je kan het met het blote oog niet eens zien, alleen met een infraroodcamera bijvoorbeeld. Maar dat bedoelt Yeshua niet in Matteüs 5. Er is een andere manier waarop mensen kunnen stralen. Je hebt dat vast wel eens gezien. Je broertje die kaarsen uitblaast van de verjaardagstaart, of oma die een cadeautje uitpakt. En jijzelf, omdat het voor het eerst is gelukt, zonder omvallen van de schommel te springen! Of vul maar in. Zo blij zijn voor iets dat je ontvangt, of iets dat nu lukt, dat je ervan gaat stralen.

Dingen die soms niet lukken
En dan zijn er van die dingen waarvan je denkt: dat lukt me vast nooit! Hoe moet dat nu? Ik snap het niet? Het is zo ingewikkeld, ik zie de oplossing (nog) niet. Adonai kent jou. Natuurlijk, hij heeft jou gemaakt! Dus hij kent jou van top tot teen, elk vezeltje kent hij. Hij weet wat jij kan en wat je nog moet leren. Hij heeft je talent gegeven, waardoor je na goed oefenen ergens goed in wordt. En als het dan lukt, dan stráál je natuurlijk. Omdat je blij bent. En misschien ook wel omdat je trots bent. Op jezelf. Natuurlijk!

Voor de mensen
Oké, tot zover had je een fijn feestje. En misschien genoten je ouders ook mee. Maar wat hebben die mensen ermee te maken. Hoe moet je schijnen voor de mensen? Hm, goeie vraag! Denk je dat als jou iets lukt en je straalt er zo van, dat het ook een beetje aanstekelijk is voor de mensen om je heen? Wat denk je dan hiervan: met Adonai, jouw Papa in de hemel, met zijn Wijsheid, kun je dingen snappen, dingen doen, dingen bereiken, waar de mensen om jou heen echt van staan te kijken. Zo van ‘huh, hoe kan dat nou?’ Zodat je geen last meer hebt van die jongen die je plaagt in de klas. Zodat je die toets wel haalt, rustig en vriendelijk kan blijven als iemand anders gemeen doet. Begrijpt dat het goed is om sommige dingen aandacht te geven en andere niet, snapt dat dingen soms anders zitten dan men soms denkt. Begrijpt dat dingen er anders uitzien, nadat iedereen erover heeft gepraat, achter iemands rug om. Het is heel knap als dat lukt.

Uit de hemel
De meeste mensen die knappe dingen doen, hebben daar een hulpje bij: een handig opa, een slimme computer, een filmpje op YouTube, of een handleiding. Zo’n handleiding voor het leven hebben wij ook: de Tora. Een heel bijzonder handboek. Hij werkt namelijk niet zoals alle andere handleidingen, die zeggen: ‘voor probleem B raadpleegt u blz. 856 en voilà daar staat de oplossing! Nee, de Tora is een handboek waarmee je moet tunen, de zender opzoeken. Zoals je op een oude transistorradio de tune-knop gebruikt om de juiste zender te vinden voor een radiokanaal. Door elk jaar weer alle verhalen gewoon te lezen, ‘tunen’ we als het ware met Adonai, de Zender. En zo ‘vertelt’ hij ons wat we moeten doen. ‘Gewoon’ door de verhalen van Jakob, Jozef, Mozes, Pinchas en de verspieders heen. Je mag daarin echt jouw verhaal lezen.

Het licht van de wereld
En naast de Tora hebben we Yeshua, die van zichzelf zegt: ik ben het licht van de wereld! Als je Hem volgt loop je nooit meer in het donker. Je hebt dan licht dat leven geeft, zie Johannes 8, vers 12. Maar als je fouten maakt, dan loop je in het donker als het ware. Jouw liefdevolle Papa in de hemel was de Zender van Yeshua, die op aarde is gekomen, om te zorgen dat mensen nooit meer in het donker lopen. Hij heeft zijn leven gegeven, voor de fouten die wij maken. Nu moeten wij zorgen dat we niet meer in het donker gaan. Door het goede te kiezen, eerlijk toe te geven en vergeving te vragen als we het fout doen. Dan zijn we bezig Yeshua te volgen, dan kunnen we echt lichtjes zijn. Daarover gaat een ander lied: Wandelen wij in het licht, het licht waarin Hij is, dan kennen wij elkaar heel goed, het bloed van Yeshua de Messias, Zijn Zoon, reinigt ons volkomen, van alle zonden (Hoej’dot 249). Bloed staat voor: Zijn offer.

Een mooi ijverig brandend kaarsje
Je moet een beetje kijken op welk paard je wedt, en zeker geen paarlen voor de zwijnen gooien. Dat zijn spreekwoorden die je laten oppassen om je geld, licht of je kostbare jouzelf niet zomaar prijs te geven. Niet zomaar overal en altijd te laten zien. Maar wanneer je op het juiste moment de goede dingen laat zien, dan moet zelfs de grootste naarling toegeven dat je wel erg moedig bent. Dus ik denk, dat je licht laten schijnen betekent, dat je moed hebt, kiest voor de goede dingen, niet opgeeft. Het heeft niks te maken met preken of mensen bekeren. Gewoon de goede dingen doen in je leven. Terwijl je wandelt, op je levenspad. Accepteren wat er op je weg komt. Er doorheen gaan, niet ontwijken. Wat een mooi ijverig brandend kaarsje zal dat zijn!

Hartelijke groetjes,
Juf Anne