De sleutels van de Sionspoort

Ben Gurion was de eerste Minister President van Israël. Een ongelooflijke man, die de Staat Israël heeft gesticht terwijl hij voor de meest onmogelijke beslissingen stond. Denk alleen al aan het feit dat de Engelsen die de macht en leiding hadden totdat de Staat Israël werd gesticht in vele opzichten tegen werkten met uitzonderingen daar gelaten.

Puah Shteiner, een inwoner van Jerusalem in 1947 schrijft in “My Jerusalem Forever”: “De dagen voor de stichting van de Staat toen de Britten er nog waren, waren gevaarlijk in vele opzichten. De Arabieren deden in die dagen alles wat ze konden doen om aanslagen te plegen op Joden en de Britten keken de andere kant op. We ondergingen voortdurend vele vernederingen en verdrukkingen en we konden hiertegen niet protesteren. We mochten op Simchat Tora niet dansen en we mochten nooit de Sjofar blazen.”

We weten dat later de stad bijna uitgehongerd werd en na de Stichting van de Staat in handen kwam van het Jordaanse leger en hele Joodse deel van de oude stad in puin werd gelegd. Na negentien jaar, in 1967 kwam na een hevige strijd in de Zesdaagse oorlog Jeruzalem na 2000 jaar weer in handen van Israël en werd de sleutel van de Sionspoort overhandigd aan het Joodse volk. We kennen nog de beelden van ongelooflijke blijdschap van het volk toen dit gebeurde en horen nog het geluid van de Sjofar die klonk bij de Kotel.

Ben Gurion was een man die niet werd gerekend tot een religieuze groep in die dagen, maar hij had de Bijbel op zijn bureau liggen en raadpleegde die geregeld, vooral het boek Jesaja met de Profetische teksten. Hij maakte het mogelijk dat Israël een eigen Staat kreeg door zijn doorzettingsvermogen en onorthodoxe beslissingen die soms op het nippertje de Staat weer konden redden.

Een volgeling van Messias Yeshua moet net zo radicaal zijn. We weten niet of Ben Gurion de Messias Yeshua kende, maar hij was radicaal en nam radicale beslissingen. In 1958 stemde Ben Gurion voor een wet die beweerde: ieder persoon die eerlijk verklaard dat hij of zij een Jood is zal worden geregistreerd als Jood. Dit leidde tot een crisis in de regering. De religieuze partijen maakten ervan: een Jood die verklaart dat hij een Jood is en niet lid is van een andere religie is een Jood. Dit is nu al zestig jaar tot op de dag van vandaag een probleem en heeft gevolgen gehad voor de Joodse gelovigen in Messias Yeshua. Had men het advies van radicale Ben Gurion maar geaccepteerd!