Kibboets Reviviem

 

In 1943 begonnen enkele moedige mannen in Mitzpeh Reviviem in de Negev met  een kleine nederzetting, die zou uitgroeien tot de kibboets waar ook nu nog 900 mensen wonen, werken en studeren.

Het land waarop ze gingen werken en experimenteren was gekocht van de Bedouinen door het JNF. Het doel van dit experiment was om te zien of het mogelijk was om zich in dit soort woestijnklimaat te kunnen vestigen en of het mogelijk was om de woestijn vruchtbaar te maken.

Dit betekende een onderzoek naar hoeveelheid neerslag die er viel. Het ontwikkelen van  bevloeiingsmethoden om de bodem vochtig te kunnen houden zodat de planten konden groeien.
Het uitvinden welke planten en gewassen in dit extreme klimaat konden groeien en vruchtdragen.etc.
Ook werd er gebruik gemaakt van de rivieren, die zich een of tweemaal per jaar met water vulden. Het water werd dan opgevangen in ondergrondse waterreservoirs. Na de moeiijke beginperiode van hard werken onder zeer moeilijke omstandigheden vestigden zich ook de vrouwen en kinderen op de kibbutz.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1948 werd er ook hard gevochten bij Mitzpeh Reviviem en vielen er slachtoffers van de leden van de kibboets. Er was een commandocentrum waar eens een oude watercistern was.
In een andere cistern werd een hospitaal ingericht voor de gewonden tijdens de oorlog.

Men was ongelooflijk vindingrijk en wist wapens te verbergen op een zodanige plaats onder het zand, dat ze toch niet werden gevonden door de vijand.
Wanneer je nu door de Negev reist is het verbazingwekkend om te zien hoeveel gedeelten er groen zijn door de begroeiing en geniale wijzen van irrigatie.

Deze zelfde irrigatie zien we nu in heel Israel langs de wegen en in de parken. Overal zien we bloeiende bomen en planten in het land. Dit alles door de irrigatie methode die ontwikkelt is bij Mitzpeh Reviviem. Het was juist Ben Gurion, die dit alles stimuleerde om te ontwikkelen.

Prachtige olijfgaarden zien we nu in Mitzpeh Reviviem en in heel Israel.
Mitzpeh Reviviem is nu beroemd om zijn olijfolie, die men verkoopt aan een ieder die het wil en de kibboets bezoekt. leggen, Een olie die zo rijk is en zo gezond.