Tisha b’Av en Messias

Tisja be´Av en de Messias, onze hoop

Hoewel het Romeinse Rijk de Tweede Tempel vernietigde, leert de Joodse traditie dat de onderliggende reden voor de verwoesting was de gewoonte van Joden om kwaad over elkaar te spreken (lashon hara) en het verspreiden van “zinloze haat” (sinat chinam).

De dag van rouw wordt ook herdacht als de periode dat de moderne Israëlische regering drie zomers geleden het Vrijmakingsprogramma uitvoerde. Dit omvatte de gedwongen uitzetting van meer dan 9000 Joden uit hun huizen in noord Samaria en de Joodse Gazastrook. De regering, destijds geleid door voormalig premier Ariël Sharon en zijn vice-premier Ehud Olmert, stuurden er soldaten en politie heen, velen van hen gekleed in zwarte uniformen en gewapend, gevolgd door bulldozers die Joodse huizen omverhaalden.

De gesloopte percelen, inclusief de synagogen die nog overeind stonden, werden overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit (PA). Binnen enkele minuten stonden de meer dan 20 Joodse gebedshuizen in lichterlaaie.

Terroristen namen onmiddellijk de terreinen over en begonnen trainingskampen op te zetten, terwijl de slachtoffers van de uitzetting afgevoerd werden naar hotelkamers en andere tijdelijke onderkomens.

Tisja be´Av wordt in acht genomen als een dag van rouw. Joden zitten op lage krukjes tot halverwege de dag (ongeveer 12.45 h.) en zien ervan af  elkaar te groeten.

Eicha, het boek Klaagliederen, wordt voorgedragen in synagogen over de hele wereld op de avond en, volgens sommige tradities, ook op de morgen van Tisja be´Av. Klaagliederen is geschreven door de profeet Jeremia, die de Joden waarschuwde dat ze berouw moesten tonen om de val van Jeruzalem, die hij profeteerde, te voorkomen. Niet alleen werd zijn advies genegeerd, maar hij werd ook in de gevangenis gegooid omdat hij denkbeelden uitdroeg die de macht van de koning ondermijnden.

Torageleerden onderwijzen ook dat de Messias geboren zal worden op Tisja be´Av als een teken dat er nog verlossing is temidden van alle verwoesting.

Overgenomen van het internet: Arutz Sheva : www.israelnationalnews.com

Tisja be´Av 5768