Vrouwen in het leger van Israël

Vrouwen in het leger van Israël

door Elze Erwteman

Wanneer je in Noord Jeruzalem wandelt in de buurt met de naam Pizgat Ze’ev, kun je een Arabisch dorp zien met de naam: Hizma. (spreek uit: chizme). Dit Arabische dorp ligt op ongeveer 5 km afstand van Ramallah, de hoofdstad van de Palestijnse Authoriteit.(PA). Het bevindt zich op ongeveer 7 km van de oude stad. Sinds de zesdaagse oorlog is Hizma door Israël bezet.

Er is een checkpoint aan de westkant van Hizma dat is gebouwd nadat er vanuit deze stad veel zelfmoordaanslagen door terroristen plaatsvonden. Nu heeft Hizma 8000 inwoners. 22% van hen werkt in Israël. Hizma is bekend vanwege zijn olijven en ook wordt er graan verbouwd.

Vanwege de gespannen situatie tussen Israël en de Palestijnse gebieden is er veel zorg om de veiligheid in Israël. Terroristen kunnen gemakkelijk uit deze plaatsen Israël en Jeruzalem binnenkomen en schade doen aan de bevolking. Het leger en de politie hebben hun handen vol aan de taak van de beveiliging van de bevolking.

De Masada Compagnie is een compagnie soldaten die voor 30% uit vrouwen bestaat. Dit zou enkele jaren geleden onmogelijk zijn geweest, maar nu is het een realiteit. De basis van de Masada Compagnie bevindt zich in Camp Anatot dat dichtbij de stad Ma’aleh Adumin ligt. Samen met  vrouwelijke soldaten van deze Compagnie reed Paul Asher in een konvooi van twee gepantserde wagens.

Paul Asher is de schrijver van een artikel in het “Jerusalem Report” January 2017, een blad van de Jerusalem Post, waar de informatie over deze compagnie was beschreven en hun taak in de veiligheid van Jeruzalem.

Rijdend met deze vrouwen in gepantserde wagens zorgde er bij Asher voor dat hij het beeld van de Amerikaanse Joodse Prinses snel uit zijn hoofd heeft gezet. Het konvooi stopte bij één van de hoofdkruispunten die naar Hizma leiden en in de afgelopen jaren is deze plaats vaak een bron geweest van het gooien van stenen, gooien van brandbommen naar mensen en voertuigen.

Deze passeren vlakbij de doorgangsweg nummer 60 die van Noord naar Zuid Jeruzalem loopt. Luitenant Ma’or Lagali, de commandant van de Masada Compagnie legt uit dat het een uitdaging is om dagelijks te zorgen voor de veiligheid in dit gebied.

Asher vroeg aan de Commandant of deze soldaten de omgeving altijd in de gaten houden vanuit hun beveiligde en gepantserde voertuigen. De Commandant vertelde dat ze ook regelmatig te voet patrouilleren en Asher vroeg hem of hij mee mocht op zo’n patrouille voettocht om het gevoel te ervaren dat deze soldaten ervaren.

Er werden na overleg wel veiligheidsmaatregelen genomen door voor de soldaten te voet een gepantserd voertuig uit te laten rijden. Achter de soldaten te voet zou Asher en de commandant dan volgen. Daarachter zou weer een gepantserd voertuig rijden.

De mensen in Hizma keken soms nauwelijks op van hun werk, anderen zetten hun auto aan de kant zodat wij konden passeren. Omdat de soldaten hier worden gezien als de bezetters is gevaar voor hun leven dagelijks aanwezig. We kwamen langs een zaak met gascontainers en autobanden. Ook dit is gevaarlijk: vaker is het voorgekomen dat brandende autobanden naar soldaten werden gerold.

Terroristen zijn erg creatief in het verstoppen van gevaarlijke explosieven in de meest onverwachte plaatsen. Ze stoppen explosieven in watermeloenen, in cd-doosjes bij een cd-winkel. In de basis van een vogelkooi die buiten hangt bij een dierenzaak, zelfs in een brood worden explosieven verstopt. Dit zijn de gevaren waaraan de vrouwen van deze Masada Compagnie dagelijks blootstaan. Iedere dag in de hele regio waar het Israëlisch-Arabisch conflict een rol speelt.

De 21-jarige Lt. Sharon Bronar van Beit Zayit, de officier die de leiding heeft over een peloton van 18 jonge mannelijke en vrouwelijke soldaten die regelmatig het veld in gaan voor een periode van 12 uur vanwege hun militaire taak en dit vaak in bittere kou, gloeiende hitte en soms zelfs van huis tot huis zoeken naar wapens vertelt dat haar vader altijd vreselijk bezorgd is voor haar en de soldaten.

De taak van het peloton is om te zorgen dat de wet en de orde worden gehandhaafd en om de veiligheid te garanderen van de mensen die daar wonen: Joden en Palestijnen.

De aanwezigheid van vrouwelijke soldaten was in het begin moeilijk voor sommige mannelijke soldaten om te accepteren, maar al snel kreeg iedereen respect voor elkaar en werd de situatie gewoon. Men zag iedereen als gelijken: mannen en vrouwen. De mannen die van een sterke man-georiënteerde achtergrond kwamen ervoeren al snel dat al deze vooringenomenheid snel verdween. Juist in een omgeving: Joods of Palestijns met deze man-houding is men juist sneller ontspannen wanneer vrouwelijke soldaten optreden en vrouwen juist de vrouwen kunnen checken op wapens.

Wat betreft het lichaam van vrouwen is het zo dat zij gemakkelijker blessures krijgen na intensieve training. De vrouwen die deze training ondergaan doen dit vaak ten koste van hun lichaam. Deze vrouwen geven veel en ze tonen grote toewijding en zelfopoffering.

Ze ontvangen daarentegen enorm veel zorg van fysiotherapeuten, doctors en ander medisch personeel. Ook ontvangen ze psychologische hulp na ieder incident. Vrouwen die in het leger  dienen hebben vaak een goede sportachtergrond en zijn extreem fit. We zijn hen dankbaar dat zij Israël een veiliger plaats maken met gevaar voor eigen leven.