De schepping bewerken en bewaren

De schepping bewerken en bewaren

door Lianne Groothedde

Duurzaamheid is een steeds belangrijker begrip aan het worden. Het wordt toegepast in de meest uiteenlopende velden, zoals de bouw, technologie, agricultuur en energie. Tegelijkertijd moet er steeds meer en meer geproduceerd worden. De wereldbevolking neemt nog steeds toe en als gevolg daarvan is er ook steeds meer vraag naar voeding en producten. Vaak leidt deze vraag naar méér tot een grootschalige en snellere productie, maar het nadeel hiervan is dat het de grond uitput, ecosystemen vernietigd en natuur wegvaagt. Dat is echter niet de bedoeling geweest toen G’d ons op de aarde zette.

Bewerken
In Genesis 2:15 geeft G’d ons een opdracht: ‘G’d nam de mens en zette hem in Gan Eden, om die te bewerken en te bewaren.’ Het Hebreeuwse woord voor ‘bewerken’ wat hier gebruikt wordt is ‘abad’, wat de betekenis ‘cultiveren, dienstbaar laten zijn, bewerken’ heeft. Het Hebreeuwse woord voor ‘bewaren’ wat hier gebruikt wordt is ‘shamar’. Dit betekent ‘bewaren, onderhouden, toezicht houden op, beschermen.’

Een opdracht voor ieder mens
We mogen de aarde dus bewerken, maar de Eeuwige waarschuwt ons ervoor dat we haar tegelijkertijd ook moeten bewaren. Een bijkomend effect van het bewerken van de aarde mag niet zijn dat we de aarde vernietigen.  Ik vind het bijzonder dat G’d deze opdracht aan alle mensen gegeven heeft. Niet alleen aan boeren, houthakkers of andere mensen die grondstoffen bewerken. Maar aan ‘de mens’. We hebben allemaal een eigen verantwoordelijkheid gekregen om met respect met de aarde om te gaan.

Bewerken en bewaren
Ik vind het ook bijzonder dat G’d dit vanaf het begin duidelijk heeft gemaakt. Niet pas bij Mozes, maar gelijk al vanaf het begin van de schepping in Gan Eden. Zelfs in het paradijs waren wij degenen die de taak hadden gekregen voor de aarde te zorgen. Maar wat ik ook bijzonder vind van deze opdracht is dat G’d met deze ene zin duidelijk maakt dat het wel kán, de aarde bewerken en tegelijkertijd ook bewaren.

Bewustwording
Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om aan deze opdracht te voldoen. Maar het hoeft niet gelijk in hele grote dingen te liggen. Voor mij betekent het vooral doen wat je kan. En vaak zijn dat nou eenmaal kleine dingen, zoals de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen. Of afval scheiden, een broodtrommel gebruiken in plaats van boterhamzakjes. De fiets pakken in plaats van de auto. Twee gerechten tegelijk in de oven zetten, in plaats van na elkaar.

Bewustwording
En zelfs zoiets kleins als heet water in een thermoskan warm houden, in plaats van elke keer opnieuw water koken, kan al een effect hebben. En soms zal ik iets kunnen doen wat een grotere impact heeft, zoals een apparaat kopen dat werkt op zonne-energie of mijn eigen voeding in mijn achtertuin verbouwen. Het begint allemaal bij jezelf. Bewustwording is het aller belangrijkst, de rest komt daaruit voort.

Zie ook: http://www.bewaardeschepping.nl/
http://studybible.info/strongs