Esjet Chajil strekt haar hand uit naar de ellendige!

In Spreuken 31:20 lezen we over de ‘sterke vrouw’. Daar staat: “Haar hand strekt zij uit naar de ellendige, haar handen steekt zij uit naar de behoeftige.” Het Hebreeuwse woord voor hand is hier: כף (kaf) en dat betekent zowel voetzool als handpalm. Uitstrekken is het Hebreeuwse woord פרש ((paras). Het betekent ook meedelen, uitbreiden.

Op deze website van voornamelijk vrouwen over de geestelijke groei in geloof en waardigheid delen we mee. We geven onder meer informatie over onze stijl van omgaan met deze aarde en de wijze waarop we consumeren. En dat doen we, omdat we geloven dat de Eeuwige onze stijl van omgaan met deze aarde en de wijze waarop we consumeren op veel gebieden afkeurt. We proberen ons gedrag te verbeteren, zodat we deze wereld een betere en veiliger plaats kunnen maken en deze kunnen herstellen: tikoen olam. De wereld een betere plaats maken doen we als mensheid samen. Mannen en vrouwen.

Juist nu in deze tijd van crisis kunnen we goed nadenken hoe verandering mogelijk is. De artikelen in deze nieuwsbrief doen daartoe een poging. Er is een nieuwe categorie: COVID-19. Een belangrijk artikel is geschreven door Rachel Cannegieter, waarbij u haar actie om de wereld te verbeteren kunt ondertekenen. Verder schrijft mijn man Lion Erwteman over Sjawoeot, het Wekenfeest dat we eind mei vieren op een wel zeer ongewone plaats: thuis.

Toen het Coronavirus, COVID-19, mensen ernstig ziek maakte in Wuhan schrok iedereen enorm. Virologen hebben ons jarenlang gewaarschuwd voor virussen die de mensheid bedreigen. Wat een schok was het, toen bleek dat deze infectie een pandemie bleek, die de hele wereld zou stopzetten. De mensen in de gezondheidszorg stonden met hun rug tegen de muur. Omdat er geen kuur was om mensen te behandelen en te genezen, zijn inmiddels al veel mensen bezweken aan deze ernstige longinfectie.

Ons immuunsysteem is een ongelooflijk mooi wapen tegen indringers zoals virussen en bacteriën. Maar dit virus stelt dat systeem enorm op de proef. Je bent gelukkig wanneer je weer vanzelf beter wordt van deze infectie. Dit keer kunnen we helaas ook niet optrekken naar Jeruzalem. Hopelijk binnenkort weer!

Chag Sjawoeot sameach!
Elze Erwteman