Vlees kasjeren

De letterlijke betekenis van de term “kasjeren” is kosjer maken.

Na de slacht dient men al het bloed te verwijderen. Dit is van groot belang.
Bloed is een symbool van het leven en in de Bijbel staat al dat het verboden is dit te eten: “Daarom heb Ik tegen de kinderen van Israël gezegd: Geen een van jullie mag bloed nuttigen en evenmin mag de vreemdeling die zich te midden van jullie ophoudt bloed nuttigen” Wajikra (Leviticus) 17:12.

Daarom moet alle vlees gewassen, geweekt en gezouten worden, zodat er geen spoortje bloed achterblijft. Ook een ei wordt gecontroleerd op een bloedvlekje. Dit wordt verwijderd of bij meerdere bloedvlekjes wordt het hele ei weggedaan.

Koop het rundvlees, lamsvlees of kalfsvlees in als je zeker weet dat je het direct thuis kunt kasjeren!

Vul een grote glazen of porseleinen schaal met ruim koud water. Doe het met koud water afgespoelde vlees er in. Het moet ruim onder water staan.
Dit gedurende een half uur laten staan. Desnoods iets langer maar niet korter.
Dan weer goed afspoelen onder de koude waterstraal.
Zet een vergiet / pan met gaatjes klaar boven een bord of iets om in af te druipen. Laat dit ongeveer 5 minuten uitlekken.

Zout het vlees aan beide zijden met ruim zout.
Laat dit gezouten vlees in het vergiet minstens 18 minuten staan. Zet het vergiet een beetje schuin boven een lage schaal of groot bord. Het uitlekkende bloed zal door de gaatjes weglopen.
Als laatste heel goed in ruim water, drie maal met  vers koud water, afspoelen.
Daarna met keukenpapier afdeppen, of uit laten zakken op een schuin geplaatst bord of schoon vergiet.( In de tijd van de Talmud was er nog geen keukenpapier.)

Bron:  de Talmud, Traktaat Chullin 113A note 22.

Nu kan het vlees verder bereid worden. Let op dat er dan geen zout meer toegevoegd wordt! Wel lekker kruiden.
Hierna kun je het vlees bijvoorbeeld ook tot gehakt verwerken. Jammmmmmie…..

N.B. Als het vlees bij de kosjere slager is ingekocht kan het zijn dat het al gekasjerd is. Spoel het dan thuis nog een keer goed na. Het kan zijn dat de slager dat nog niet deed. Vraag hem er naar.

J. Spijker-Kort